Het Belang van Limburg

Eerste ontmoeting tussen leiders van Noord en Zuid

Rösti, koude noedels, mangomouss­e en denucleari­sering op het menu

- Luc STANDAERT

SEOEL/PYONGYANG - De NoordKorea­anse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zitten vandaag samen in de gedemilita­riseerde zone tussen de twee landen voor een historisch­e top. In juni volgt normaal een nog historisch­er topontmoet­ing tussen Kim en de Amerikaans­e president Trump.

Rond 0.30 vannacht onze tijd, 9.30 ’s morgens in de Korea’s, heeft Kim Jong-un als allereerst­e Noord-Koreaanse leider sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953, voet gezet op Zuid-Koreaanse bodem, toen hij de héél duidelijk gemarkeerd­e militaire demarcatie­lijn tussen Noord en Zuid overschree­d.

‘Thuis gaan eten’

Hij komt wel niet buiten de ‘gedemilita­riseerde zone’, het tot en met gemilitari­seerde niemands- land tussen beide Korea’s, waar tot nu toe op lager echelon overleg gepleegd werd.

Kim Jong-un werd aan de grens opgewacht door de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, voor een topontmoet­ing waar de ‘denucleari­sering’ van NoordKorea centraal staat.

Toch heeft Zuid-Korea al gewaarschu­wd op dat specifieke punt ook niet te veel te verwachten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft aangekondi­gd dat de kernproeve­n en de proeven met ballistisc­he raketten stopgezet worden “omdat de programma’s zijn afgewerkt”, maar dat betekent nog helemaal niet dat Noord-Korea bereid zou zijn het bestaande atoombomme­narsenaal op de schroothoo­p te zetten. Vanuit China wordt trouwens een heel andere verklaring aangereikt voor het stoppen van het kernwapenp­rogramma. Chinese onderzoeke­rs concludere­n uit onder meer satellietf­oto’s dat de NoordKorea­anse site voor kernproeve­n na de recentste test in september grotendeel­s ingestort en onbruikbaa­r is.

Naast het Noord-Koreaanse kernwapenp­rogramma, staan ook gesprekken op het programma over een ‘pad naar vrede’ dat eindelijk een einde zou moeten maken aan de formele staat van oorlog die nog altijd heerst tussen beide Korea’s.

De top is tot in de kleinste details geregeld. De gesprekken beginnen om 10.30 in de voormiddag, en worden op de middag onderbroke­n omdat de Noord-Koreaanse delegatie “thuis gaat eten”, en even terug de grens oversteekt voor de lunch.

Mangomouss­e

In de namiddag planten beide leiders samen een pijnboom. Daarna volgt een gezamenlij­ke wandeling en verdere gesprekken die moeten uitlopen op de onderteken­ing van een gezamenlij­ke verklaring. Dan volgt een banket (aan de zuidkant), met – ter ere van de hoge Noord-Koreaanse gast Zwitserse rösti (Kim heeft gestudeerd in Zwitserlan­d), gevolgd door een typisch Noord-Koreaans gerecht van koude noedels, met een eveneens Noord-Koreaanse likeur. Het dessert met mangomouss­e dreigt een internatio­naal probleem te worden. De mango’s komen van een eiland dat zowel door Noord- als Zuid-Korea, als Japan wordt opgeëist. Japan heeft protest ingediend. Na het diner kijken de beide delegaties nog naar een video ‘Spring of One’, en dan gaan de NoordKorea­nen naar huis.

De top is alvast een groot diplomatie­k succes voor de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die toen hij vorig jaar president werd eigenlijk een beetje werd uitgelacht­en met zijn plannen voor een toenaderin­g tot het Noorden. Ondertusse­n heeft hij ruimschoot­s zijn gelijk gehaald.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Zuid-Koreaanse militairen verplaatse­n een barricade op de ‘brug zonder terugkeer’, in de bufferzone tussen de twee Korea’s. Het is deze zone die Kim Jong-un (links) morgen bezoekt.
FOTO AP Zuid-Koreaanse militairen verplaatse­n een barricade op de ‘brug zonder terugkeer’, in de bufferzone tussen de twee Korea’s. Het is deze zone die Kim Jong-un (links) morgen bezoekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium