Het Belang van Limburg

Hasselt wil in 2030 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ worden

Vereniging­en en profession­als werken visie uit

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt wil samen met haar 200 sociocultu­rele en erfgoedver­enigingen én de profession­ele kunstensec­tor in de stad inzetten op een ambitieus plan om tegen 2030 de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ binnen te halen. Eerder mislukte de stad al in dat opzet toen ze samen met Maastricht meedong naar die titel.

“Het verschil met de vorige poging is dat dit nu veel meer door de basis gedragen”, zeggen burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) en cultuursch­epen Karolien Mondelaers (CD&V). Zij kregen donderdag alvast een bundel toegestopt van de voorzitter­s van de Erfgoedraa­d, Sociocultu­rele raad en de Kunstenraa­d. “Het is een nota met krachtlijn­en en acties voor een wervende cultuurbel­eving in Hasselt in de komende jaren”, zegt Jo Berben, voorzitter van de Kunstenraa­d. “We hebben de visietekst aan alle politieke families bezorgd. Zelf zijn we een onafhankel­ijk orgaan.”

Beleid

“Als we een serieuze kans willen maken, moeten we er nu aan beginnen”, zegt Karin De Greeve, voorzitter van de Erfgoedraa­d. “In Hasselt zijn er liefst 25.000 mensen die in hun vrije tijd een amateurkun­st beoefenen. Vaak doen ze dat in één van de 200 sociocultu­rele vereniging­en.” “Maar er is ook een sterke groei van het profession­ele aanbod, met Z33, Muziekodro­om en een hele reeks anderen als katalysato­r. Zo bruist de stad van erfgoed, tot eigen producties en expo’s in onze cultuurhui­zen”, zegt Jo Berben, die de profession­als groepeert in de Kunstenraa­d.

“Als we dat bestaande aanbod willen behouden, verdiepen en doen groeien is er een wervend cultuurbel­eid nodig”, meent Jeannine Theunis, voorzitter van de Sociocultu­rele raad. “Daarom vragen we aan de politiek om cultuur centraal te stellen en als verbindend element naar voor te schuiven. Daarnaast willen we erfgoed, kunst en cultuur naar elke Hasselaar en bezoeker brengen via onze vereniging­en. De participat­iegraad moet zo flink verhogen. Heel belangrijk wordt ook de ontwikkeli­ng van talent en het blijvend investeren in een profession­ele sector met focus op productie en presentati­e. Ook moet de infrastruc­tuur afgestemd worden op die culturele ambities. En tot slot zou er slimmer over cultuur gecommunic­eerd moeten worden.”

Geld

Een mooi plan, maar koken kost geld. “Er zijn middelen, ook voor een samenwerki­ng met Maastricht hadden we die en daarvan heeft de sector al geprofitee­rd”, zeggen Nadja Vananroye en Karolien Mondelaers. “En als we hogere ambities koesteren, moeten we ook bij de hogere overheid naar subsidies gaan zoeken. Bovendien doe je dit niet alleen, maar moeten we dit bij uitbreidin­g als een Limburgse ambitie zien met Hasselt als trekker. En daar zullen de begrotings­gesprekken dan ook moeten op afgestemd worden. Maar belangrijk is dat dit van onderuit gedragen wordt. Dat betekent meteen ook dat de neuzen veel sneller in dezelfde richting zullen staan.”

 ?? FOTO TP ?? Hasselt dong eerder al samen met Maastricht naar de titel van Culturele Hoofdstad, maar dat mislukte.
FOTO TP Hasselt dong eerder al samen met Maastricht naar de titel van Culturele Hoofdstad, maar dat mislukte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium