Het Belang van Limburg

Kim en Donald

- Door Luc Standaert REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Op het ogenblik dat u dit leest, loopt de historisch­e top tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea stilaan op zijn eind, en zullen de delegaties aan het timmeren zijn aan de slotverkla­ring. Daarna is de eerste uitstap van een Noord-Koreaanse leider naar buurland Zuid-Korea geschieden­is. Want dat er vandaag in de gedemilita­riseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea geschieden­is wordt geschreven, daar valt niet aan te twijfelen.

Niet alleen zet voor het eerst een Noord-Koreaanse leider voet op Zuid-Koreaanse bodem. Voor het eerst ook gaan de gesprekken over meer dan wat morrelen in de marge. Tot nu toe kwamen Noord en Zuid nooit verder dan het toelaten van familiebez­oek over de grens of economisch­e samenwerki­ng.

Deze keer gaat het over een ‘pad naar vrede’ dat eindelijk een eind zou kunnen maken aan de staat van oorlog die nu al meer dan 50 jaar heerst tussen de Korea’s. Bovendien heeft Kim Jong-un zelfs zijn voorraad atoombomme­n op de onderhande­lingstafel gelegd.

Al moeten we niet verwachten dat daarover vandaag meteen een akkoord wordt afgesloten, al was het maar omdat Kim dan niets meer te vertellen heeft op de échte top met Donald Trump in juni. Ondertusse­n is het vandaag de dag van de twee Koreaanse leiders. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in werd vorig jaar nog voor een watje versleten toen hij aankondigd­e te streven naar betere relaties met het Noorden, en haalt nu zijn grote gelijk. Voor Kim is de triomf groter. Hij was enkele maanden geleden nog de dictator van de ergste schurkenst­aat ter wereld, een paria in de internatio­nale gemeenscha­p. Vandaag maakt hij zijn entree in de internatio­nale diplomatie door de grote poort als een staatshoof­d dat via onderhande­lingen zijn land en zijn burgers naar vrede en welvaart wil loodsen.

En dan moet de strafste stunt nog volgen in juni. Want dan gaat little rocket man op voet van gelijkheid praten met de president van de Verenigde Staten, nog altijd de belangrijk­ste wereldleid­er, ook al heet hij dan nu Donald Trump. Uiteraard zal Trump beweren dat het allemaal dankzij zijn sancties was, maar niemand kan ernaast kijken dat het Kim Jong-un is die de hele tijd de regie in handen heeft gehad door eerst de spanning op te drijven tot het punt dat iedereen begon te vrezen voor een atoomoorlo­g, en dan plots aan te kondigen bereid te zijn te stoppen met zijn wapenprogr­amma’s. Als de top tussen Kim en Trump straks echt resultaat oplevert, dan wordt dit onwaarschi­jnlijke duo meteen met stip kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat zal dan hoe dan ook meer de verdienste van Kim zijn dan die van Donald.

Uiteraard zal Trump beweren dat het allemaal dankzij zijn sancties was, maar niemand kan ernaast kijken dat het Kim Jong-un is die de hele tijd de regie in handen heeft gehad

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium