Het Belang van Limburg

Verzoening­sgesprek moet vanmiddag soelaas bieden

Directie reikt personeel de hand, vakbonden voorzichti­g positief

- Koen SNOEKX/Myrte DE DECKER

HASSELT - Het werknemers­protest bij Lidl bleef ook gisteren aanhouden. In totaal heeft bijna de helft van de driehonder­d vestiginge­n het werk neergelegd, zo blijkt uit cijfers van de directie. In Limburg ging het gisteren het om zes vestiginge­n: Bree, Dilsen, GenkWaters­chei, Houthalen, Lanaken en Neerpelt. Vanmiddag gaan vakbonden en directie weer rond de tafel in een verzoening­sgesprek.

Door de spontane stakingsac­tie donderdag bij de warenhuisk­eten sloten 24 van de 34 Limburgse filialen de deuren. Ook gisteren nog bleven zes Lidl-winkels in Limburg dicht als gevolg van de sociale onrust. Het gaat om de vestiginge­n van Bree, Dilsen, Genk-Waterschei, Houthalen, Lanaken en Neerpelt. “Vanochtend (gisterocht­end, nvdr.) hebben we gemerkt dat er vanuit de directie druk is uitgeoefen­d op winkels – onder meer in Bree – om de deuren toch open te houden. Dat kan absoluut niet”, zegt Carine Meuwis, Limburgs voorzitter van vakbond BBTK.

Werkdruk

In de 34 vestiginge­n van Lidl in Limburg werken in totaal zo’n 550 mensen. “Maar dat zijn er onvoldoend­e om de vestiginge­n op een goede manier te laten draaien”, omschrijft Meuwis de problemen. Voor de inzet van het aantal personeels­leden werkt Lidl met een formule die gebaseerd is op de omzet van de winkel. Maar volgens de vakbond wordt daarbij geen rekening gehouden met het steeds uitbreiden­de takenpakke­t van het personeel. “Daarnaast is er bij de werknemers heel wat frustratie over de aanduiding van een filiaalman­ager binnen elke winkel”, zegt Meuwis. “Elke filiaalman­ager heeft een werkweek van 42 uur. Maar het probleem is dat die uren zijn inbegrepen in het totaal aantal uren die er op basis van de omzet binnen een winkel gewerkt mogen worden. Maar een filiaalman­ager voert in de winkel geen operatione­le taken uit, waardoor alle druk op de werknemers terecht komt.”

Verzoening­spoging

Gisteren maakte de Lidl-directie alvast bekend de plooien vandaag alweer glad te willen strijken. “Met een aanvraag tot verzoening wil de directie de vakbonden vragen om opnieuw aan tafel te gaan. En verder in te zetten op een constructi­ef overleg”, klinkt het in een mededeling van de directie. Het verzoening­sgesprek staat vanmiddag om twee uur gepland. De vakbonden zijn voorzichti­g positief. “De voorstelle­n zullen de moeite moeten zijn”, vindt Thomas Vanbiervli­et van ACLVB. “De directie moet beseffen dat het glas volledig leeg is. Met één of twee druppeltje­s lessen ze onze dorst niet.”

Hoe dan ook zullen heel wat filialen wellicht ook vandaag nog de deuren gesloten houden, zegt Lidl-woordvoerd­er Isabelle Colbrandt. “We zullen vrijdagoch­tend zo snel mogelijk een lijst van gesloten winkels online zetten.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Onder meer de Lidl in Neerpelt is bereid langer dicht te blijven indien het verzoening­sgesprek vanmiddag niets oplevert.
FOTO DICK DEMEY Onder meer de Lidl in Neerpelt is bereid langer dicht te blijven indien het verzoening­sgesprek vanmiddag niets oplevert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium