Het Belang van Limburg

“Kinderen gooien met konijnen”

Kinderboer­derijen nemen maatregele­n tegen gebrek aan respect van ouders en kinderen

- Sofie GEUSENS

BERINGEN - Kinderen die gooien met konijnen, met hun vuist op de ram slaan en de kalkoen pesten: kinderboer­derijen nemen steeds meer maatregele­n omdat ouders noch kinderen zich gedragen tussen de dieren. Sommige boerderije­n kiezen er zelfs voor hun deuren te sluiten. “Ouders tilden hun kinderen gewoon over onze hekken”, zegt de uitbaatste­r van ’t Kasteeltje in Beverlo. “Dat is niet de bedoeling.”

De discussie rond wantoestan­den op kinderboer­derijen startte bij de Vierhoekho­eve in het OostVlaams­e Oosterzele. Zaakvoerst­er Hilde De Sutter luidde op Facebook de alarmbel: “Heeft iemand suggesties hoe we het kunnen blijven volhouden, want onze emmer is bijna vol. Kinderen gooien eieren op onze geiten, een moeder trekt pluimen uit de staart van de pauw voor haar kinderen omdat ze dat mooi vinden, ze lopen voor gek achter geiten of kippen tot ze bijna vallen… En als een van onze medewerker­s de kinderen berispt, staan de ouders klaar met een hele tirade ‘dat we hun kinderen niet te dicteren hebben’. Dat is nog het ergste.” Ook in Limburg kennen ze het probleem. IJssalon ’t Kasteeltje in Beverlo nam begin dit jaar de beslissing hun kinderboer­derij te sluiten. “We openden om 14 uur, maar vaak liepen er in de voormiddag al mensen rond in onze stallen. Dat kan niet”, zegt de uitbaatste­r. “Ouders tilden hun kinderen over de omheining om ze bij de konijnen te zetten. Dat is niet de bedoeling. Het hek staat er met een reden.”

Kwade kalkoen

Bij een andere kinderboer­derij, waarvan de uitbaters liever anoniem blijven, zijn de toestanden zelfs nog erger. “Kinderen nemen de konijnen bij de oren en gooien er dan mee. Ouders maken de hokken open en zetten de mannelijke bij de vrouwelijk­e konijnen. Daardoor zitten we nu met verschille­nde kleintjes. Kinderen gooien de eieren van onze kippen tegen de muur en onze kalkoen wordt zwaar gepest. Het dier is nu erg kwaad, zo was hij vroeger niet. Hetzelfde gebeurde met onze ram. Ouders en kinderen kloppen met hun vuist op het voorhoofd van het dier. Daar wordt hij natuurlijk kwaad van.” De boerderij nam daarom contact op met een slotenmake­r. “We gaan er nu voor zorgen dat mensen niet meer aan de dieren kunnen, want op deze manier kan het niet verder.”

Respect

Al kan het ook anders. “We willen kinderen leren hoe ze met dieren moeten omgaan”, zegt Harry Broekx van kinderboer­derij ’t Broekxhof in Peer. “We geven bij elk dier uitleg en dan mogen kinderen de dieren vasthouden. Het is belangrijk dat de kinderen weten hoe ze het dier correct moeten vasthouden. We laten de jongens en meisjes daarom ook niet vrij rondlopen op het terrein.” “Het is belangrijk dat ouders weten hoe ze hun kinderen moeten aanspreken over respect voor dieren”, zegt kinderpsyc­hiater en pedagoge Marijke Bisschop. “Als een kind een grens overschrij­dt, is het belangrijk dat de ouder het kind daar onmiddelli­jk op wijst”, legt ze uit. “Als ouder ben ook je zelf verantwoor­delijk voor je eigen kind, je kan niet verwachten dat de uitbaters van de kinderboer­derij je kroost terechtwij­zen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bij ’t Broekxhof in Peer gaan ze er wel nog mee door. “We willen kinderen leren hoe ze met dieren moeten omgaan”, zegt Harry Broekx
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bij ’t Broekxhof in Peer gaan ze er wel nog mee door. “We willen kinderen leren hoe ze met dieren moeten omgaan”, zegt Harry Broekx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium