Het Belang van Limburg

Ford stopt met Amerikaans­e Mondeo

-

GENK - Het gerucht deed al even de ronde, maar het ziet er naar uit dat het doek nu echt valt over de Ford Fusion, de Amerikaans­e evenknie van de Mondeo.

Ford-topman Jim Hackett bevestigde gisteren bij de voorstelli­ng van de cijfers van het eerste kwartaal dat Ford tegen het jaar 2020 het overgrote deel van zijn Noord-Amerikaans­e gamma zal schrappen. Daarbij onder meer de Fusion en de ooit erg populaire Taurus. De topman van Ford wijt het schrappen van deze en andere modellen aan de tanende belangstel­ling en aan bezuinigin­gen. Ford heeft een kostenbesp­aring aangekondi­gd van 25,5 miljard dollar tegen het jaar 2022. De winst van Ford maakte in het eerste kwartaal een duik van 443 miljoen dollar tot 1,7 miljard dollar.

Het schrappen van de Amerikaans­e versie van de Mondeo heeft allicht ook gevolg voor de Europese versie die erop is gebaseerd. De Mondeo werd immers grotendeel­s in de VS ontwikkeld. Als er geen Amerikaans­e Mondeo meer komt, komt er mogelijk na 2020 ook geen Europese opvolger. Ook de toekomst van de S-Max en Galaxy is onzeker. Het ooit zo succesvoll­e segment van de monovolume­wagen is immers in vrije val. Tegenwoord­ig zijn vooral SUV’s in de mode. Volgens Ford blijft de Mondeo een belangrijk onderdeel van het gamma in Europa en is er eind dit jaar nog een update voorzien.

De Mondeo, S-Max en Galaxy werden tot eind december 2014 in Genk geassemble­erd. Vandaag rollen ze in Valencia van de band.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium