Het Belang van Limburg

Reus van tafel, maar nieuwe piste leidt weer naar rijkswacht

Speurders geloven niet meer dat Christiaan Bonkoffsky bij Bende van Nijvel was

-

HASSELT - De speurders die het mysterie van de Bende van Nijvel moeten ophelderen, richten zich op nieuwe onderzoeks­pistes. Ze concentrer­en zich daarbij vooral op de vraag of er ex-rijkswacht­ers bij betrokken waren. Dat Chris Bonkoffsky de Reus was, dat geloven ze niet meer.

Chris Bonkoffsky, de man die in 2015 op zijn sterfbed bekend zou hebben dat hij deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, is niet langer het focuspunt van het onderzoek naar de Bende. De speurders geloven niet meer dat hij de Reus was, die in 1985 deelnam aan de raid op de Delhaize in Eigenbrake­l. Het is na die overval dat de beroemde robotfoto nr. 19 werd gemaakt, waarin verschille­nde mensen Bonkoffsky herkenden.

“De piste van Bonkoffsky als Reus ligt van tafel”, zo klinkt het. De speurders hebben naar eigen zeggen geen enkel element gevonden dat bewijst dat hij deel uitmaakte van de Bende – op de verklaring­en van de broer van Bonkoffsky over de biecht na. Het speurderst­eam, dat ondertusse­n uit 26 politiemen­sen bestaat, onderzoekt daarentege­n al enige tijd nieuwe pistes. Die werden hen aangereikt via de 500 tips die na de grote media-aandacht eind vorig jaar binnenkwam­en. Al in november 2017 bleek dat drie van deze tips bijzondere aandacht kregen. Volgens onze informatie zouden de nieuwe pistes opnieuw naar exrijkswac­hters leiden. Ook de nieuwe onderzoeke­rs onder leiding van het federaal parket geloven dus dat de Bendeleden in die kringen gezocht moeten worden.

Boos, niet opgelucht

Dat de piste Bonkoffsky verlaten is, verrast zijn familie. “Dit roept voor mijn cliënten meer vragen op dan dat het antwoorden geeft”, zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer aan wie Bonkoffsky gebiecht zou hebben. Opmerkelij­k genoeg reageerde de familie niet opgelucht, maar verontwaar­digd en boos. “Omdat hier de indruk wordt gewekt dat de onderzoeke­rs niet tot op het bot willen gaan. Dit zorgt voor onzekerhei­d. Mijn cliënten zijn moedig geweest en hebben altijd meegewerkt. Omdat ze de rouwperiod­e willen afsluiten, en daarom antwoorden willen.” De familie blijft geloven dat Bonkoffsky wél de reus is. Ze wil dat een DNA-staal onderzocht wordt dat de familie zelf uit een polshorlog­e van Bonkoffsky haalde. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) meldde vorig jaar dat het DNA van Bonkoffsky in het dossier zit: hij stond in 2000 een speekselst­aal af. “Maar we weten niet wat daarmee gebeurd is”, zegt Lenssens.

David van de Steen, overlevend­e van de raid in Aalst, vreest een doofpotope­ratie: “Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswacht­ers nu op het onderzoek zitten. Is dit een opkuisacti­e? Ik ben mijn geloof in Justitie kwijt.” Zijn advocaat Jef Vermassen eist duidelijkh­eid: “Dat ze dan zeggen waarom ze geloven dat Bonkoffsky niet de reus is.”

 ?? FOTO RR ?? Dat Chris Bonkoffsky de Reus was, van wie de intussen bekende robotfoto verspreid werd, geloven de speurders niet meer.
FOTO RR Dat Chris Bonkoffsky de Reus was, van wie de intussen bekende robotfoto verspreid werd, geloven de speurders niet meer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium