Het Belang van Limburg

“Eerste 177 euro zorgkosten moet patiënt zelf betalen”

Werkgevers­organisati­e Voka wil taboes in zorg doorbreken

- Liliana CASAGRANDE

Die extra franchise van 177 euro zijn wij niet zitten. We betalen al genoeg

Luc VAN GORP

voorzitter CM

Tegen 2040 hebben we nog eens 10 miljard euro extra nodig voor onze gezondheid­szorg

Pieter VANHERCK

BRUSSEL - Alles samen spenderen we momenteel 33 miljard euro aan zorg. Tegen 2040 hebben we 18 miljard extra nodig, zo heeft Voka nationaal berekend. Bijna de helft meer, vooral door de vergrijzin­g. Een van hun voorstelle­n om dit gat te dichten: de eerste 177 euro aan zorgkosten betaalt de patiënt zelf.

België geeft 3.568 euro per inwoner uit aan zorg, dat is meer dan het Europees gemiddelde van 2.797 euro. Maar dat bedrag zal tegen 2040 sterk stijgen. “We hebbereken­ingen ben 8,3 miljard nodig voor de vergrijzin­g in de zorg, 5 miljard voor duurdere technologi­e, 3 miljard voor arbeidsong­eschikthei­d, 1 miljard voor de maximale factuur in de ouderenzor­g of thuiszorg en 1 miljard aan structuree­l begrotings­gewicht”, heeft Pieter Vanherck van het Voka-kenniscent­rum uitgereken­d. “Dat is allemaal samen 18,3 miljard.” Daarvan komt 10 miljard uit het voorziene groeipad voor zorg, en er komt elk jaar 1,5 procent bij. “Tegen 2040 is dat dus plus 10 miljard.” De resterende 8 miljard halen ze uit efficiënti­ewinsten en besparinge­n.

Complicati­es

Een van de zaken die Voka wil veranderen is de zorg die nu per prestatie wordt vergoed. “Dat zet aan tot overconsum­ptie.” De prestaties zouden volgens Voka maar voor 25 procent mogen meetellen in de verloning. En ziekenhuiz­en moeten mee opdraaien voor de kosten als gevolg van slechte zorg: als een patiënt wegens een vermijdbar­e complicati­e opnieuw moet worden opgenomen, zijn zij ook financieel verantwoor­delijk.

We moeten ook meer inzetten op preventie, want 28 procent van de ziektelast­en is volgens de van Voka te wijten aan ongezonde levensstij­l en dus te vermijden. De werkgevers­organisati­e wil ook dat zorgverstr­ekkers zich aan de officiële tarieven houden. Van het systeem waarbij dokters kunnen kiezen om al dan niet in een conventie te stappen, willen ze af. Voka pleit ook voor zorgfranch­ise: de eerste 177 euro van je zorgkosten betaal je zelf. Dat koppelen ze aan het verplicht zorgsparen voor hetzelfde bedrag. Met het geld dat zo vrijkomt, willen ze een maximumfac­tuur in de ouderenzor­g en in de thuiszorg.

Mutualitei­t

“Het is de eerste keer dat de werkgevers zo’n duidelijk standpunt innemen”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM. “En ik ben blij dat ze ons n een aantal zaken volgen. Maar die 177 euro franchise zien we niet zitten. We betalen al genoeg. Bovendien stelt nu al 10 procent van de mensen zijn bezoek aan een dokter uit. Wat betreft de hervorming van de zorg, de overconsum­ptie en het meer inzetten op preventie, hebben ze wel gelijk. Dat zijn thema’s die wij al langer aankaarten. We krijgen er dus een medestande­r bij.” Ook Paul Callewaert, secretaris­generaal van het Nationaal verbond van de socialisti­sche mutua-

liteiten, is niet voor die franchise te vinden. “Want dan zijn het de zieken die betalen. Het is veel beter dat je de kosten spreidt over de hele bevolking. Dan betaalt iedereen een beetje. Die 177 euro betekent dat je al vier raadplegin­gen uit je eigen zak zou moeten betalen. We zijn verder ook blij dat Voka de problemen erkent die wij al langer aankaarten.” Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van de koepel ZorgnetIcu­ro, is ook niet voor die 177 euro te vinden. “Dan kunnen we beter de Vlaamse sociale beschermin­g uitbouwen en de mensen die bijdrage laten betalen op basis van hun inkomen. Trouwens, de zogezegde taboes die Voka aankaart, zijn geen taboes meer. We zijn er al langer mee bezig.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium