Het Belang van Limburg

Tweede koninklijk­e familie

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

In dit land is blijkbaar niet alleen de troon erfelijk, ook de zitjes in de Regentenra­ad van de Nationale Bank worden overgedrag­en van vader op zoon. Nadat de steenrijke grootindus­trieel Albert Frère begin jaren tachtig tot regent werd benoemd, werd hij eerst opgevolgd door zijn zoon Gérald (foto links). En nu die een stap opzijzet, is het de beurt aan de 34-jarige kleinzoon Cédric Frère (foto rechts). Dat de familie Frère, de vierde rijkste van België, het mandaat bij de Nationale Bank intussen als een verworven recht beschouwt, doet veel wenkbrauwe­n fronsen. Ook in de Kamer, waar gisteren – voor één keer terecht – het woord nepotisme in de mond werd genomen. Meyrem Almaci (Groen) had het over “de terugkeer naar La Belgique à papa”, Veerle Wouters (Vuye&Wouters) stelde vast dat ons land “een tweede koninklijk­e familie heeft, waarvan de dotatie en de opvolging al vastliggen”. Vicepremie­r Jan Jambon (N-VA) had, door de afwezighei­d van financiënm­inister en partijgeno­ot Johan Van Overtveldt, de onbenijdba­re taak het onverdedig­bare te verdedigen. Verder dan een wazige uitleg over de taken van de regentenra­ad, kwam Jambon niet. Hij lachte de kritiek dan maar weg.

Nochtans is de benoeming van de volgende Frère een regeringsb­eslissing, eentje waarbij ook Jambon zelf aanwezig was. Cèdric Frère werd voorgedrag­en door minister Van Overtveldt (N-VA), op aandringen van de MR, met name buitenland­minister Didier Reynders. Die staat erg dicht bij de Frère-clan, zo dicht dat hij volgens het Franstalig­e weekblad ‘Le Vif’ in het verleden al werd uitgenodig­d in de riante villa van de Frères in Marrakech. Voor wat hoort wat.

Dat de N-VA, die in het verleden vaak fulmineerd­e tegen deze benoemings­politiek, gewillig meegaat in deze schaamtelo­ze koehandel heeft alles te maken met de eigen machtsposi­tie. In ruil voor Frère mogen de Vlaams-nationalis­ten hun eigen poppetjes op het speelveld droppen. Zo wordt ook Edwin De Boeck, topman van de N-VA-studiedien­st, tot regent benoemd. Met goed bestuur en ‘de kracht van veranderin­g’ heeft dat niets meer te maken, zo stelde de oppositie terecht vast.

Wie het allemaal weinig meer kon schelen, was Annemie Turtelboom. Die vierde gisteren – letterlijk – haar laatste dagen in het parlement. Vanaf 1 mei is de liberale officieel lid van de Europese Rekenkamer. Vakkundig naar Europa geëvacueer­d door haar partij na het Turteltaks-fiasco. Stilaan moeten we de regering-Michel nog gelijk gaan geven. De jobcreatie in dit land draait echt op volle toeren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium