Het Belang van Limburg

Trumps lijfarts toch geen veteranenm­inister

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - De lijfarts van de Amerikaans­e president Trump wordt dan toch geen minister van Veteranenz­aken. De nominatie van admiraal Ronny Jackson was omstreden. Hij had geen bestuurser­varing maar wel een reputatie van op zijn minst dubieus gedrag. Uiteindeli­jk hield Jackson de eer aan zichzelf.

Donald Trump wees marinearts Ronny Jackson een maand geleden aan als opvolger van David Shulkin die het veld moest ruimen om plaats te maken voor de admiraal. Jackson zou in de gunst van Trump gekomen zijn door het uitstekend­e gezondheid­sbulletin dat hij na een onderzoek van de president in het Walter Reed Hospital wereldkund­ig maakte. Daarin deelde hij de perfecte score van de president in de cognitieve tests mee en gaf hij gegevens over het presidenti­ële gewicht die vragen opriepen.

Candy

Meteen na de verrassend­e voordracht van Jackson kwamen de onthulling­en over diens gedrag: zijn dronkensch­ap (waarbij hij na een Secret-Service-feestje een dienstvoer­tuig in de prak reed), zijn ongeoorloo­fd gedrag tegenover ondergesch­ikten (‘s nachts ladderzat op de deur van vrouwelijk­e collega’s bonken), zijn gulle voorschrij­fgedrag (hij had de bij- naam candy man, snoepjesma­n, vanwege zijn gestrooi met zware pijnstille­rs en schreef ook voorschrif­ten voor zichzelf). Maar er waren ook bezwaren tegen zijn benoeming op een departemen­t met 180 miljard dollar budget omdat hij geen management­ervaring kan voorleggen. Binnen zijn kleine staf als presidenti­eel lijfarts heerste bovendien een angstklima­at. Commentato­ren vroegen zich af of Jackson wel de geschikte man is om over de gezondheid van het staatshoof­d te waken.

Gisteren trok Ronny Jackson zijn kandidatuu­r voor het ministersc­hap op Veteranenz­aken terug nadat de hoorzittin­g in de Senaat een dag eerder “voor verder on- derzoek” uitgesteld was. President Trump zelf reageerde boos op het mislukken van zijn voordracht tijdens een interview met Fox & Friends. “Allemaal valse beschuldig­en. Ze vernietige­n een goeie man”, aldus de president, met een dreigende uithaal naar senator Jon Tester, de belangrijk­ste Democraat in de Senaatscom­missie die Jacksons voordracht onderzocht.

 ?? FOTO AFP ?? Ronny Jackson hield uiteindeli­jk de eer aan zichzelf.
FOTO AFP Ronny Jackson hield uiteindeli­jk de eer aan zichzelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium