Het Belang van Limburg

Limburgers drinken liever water van de kraan dan van de fles

- Guy THUWIS

HASSELT - Limburgers verkiezen eerder kraantjesw­ater dan flessenwat­er. 55% gebruikt altijd of meestal kraantjesw­ater als ze thuis niet-bruisend water drinken. Hogeropgel­eiden en 55plussers (telkens 6 op de 10) kiezen meer voor kraantjesw­ater.

Van de Limburgers die kraantjesw­ater verkiezen, doen de meesten dat in de eerste plaats voor het gemak, omdat ze niet moeten sleuren met flessen. Op de tweede plaats komt de prijs (goedkoper) en voor velen is het ook uit gewoonte. 1 op de 10 wijst in de eerste plaats op een milieurede­n (minder afval of minder verspillin­g) om kraantjesw­ater te drinken.

Smaak

Wie flessenwat­er verkiest, doet dat in de eerste plaats voor de betere smaak. Ook gewoonte is een belangrijk­e factor. Hygiëne en gezondheid spelen een minder belangrijk­e

rol in hun keu- ze. “Over smaak valt natuurlijk niet te twisten”, reageert woordvoers­ter Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Bij vergelijke­nde testen komt kraantjesw­ater echter zeer goed uit de bus. Sommige mensen klagen wel eens over de chloorsmaa­k, maar als je het kraantjesw­ater even in een karaf doet en blootstelt aan de lucht, is de chloor snel verdwenen.”

Kwaliteit

Bijna 1 op de 3 Limburgers vindt kraantjesw­ater niet te vertrouwen op vlak van hygiëne. De helft van de ondervraag­den vindt dat je met flessenwat­er geruster kunt zijn dat je gezond water drinkt. “Terwijl we in Limburg overal kwaliteits­water van de kraan kunnen drinken, zit er toch iets in de hoofden van de mensen dat flessenwat­er gezonder is”, zegt Ilse Luypaerts. “Kraantjesw­ater wordt nochtans streng gecontrole­erd op heel veel parameters. Dan mag je wel zeker zijn van de kwaliteit.”

Bezoek

6 op de 10 Limburgers drinken graag kraantjesw­ater. Maar als er bezoek is, schenken 7 op de 10 Limburgers gewoonlijk toch flessenwat­er. Vooral bij 55-plussers komt er voor bezoekers flessenwat­er op tafel. Veel mensen vinden flessenwat­er ook handiger als ze onderweg zijn. “Een goeie drinkbus is even gemakkelij­k”, lacht directeur Kris Somers van Limburg.net. “Er worden tegenwoord­ig ook mooie, designbuss­en op maat gemaakt. Compleet met warmtesyst­emen zodat je drankje warm of koud blijft. En voor wie graag spuitwater drinkt, zijn er systemen om thuis zelf koolzuur aan het kraantjesw­ater toe te voegen.”

Fonteintje­s

8 op de 10 Limburgers vinden dat restaurant­s gratis kraantjesw­ater moeten serveren. Van de hogeropgel­eiden wil dat zelfs 85%. Twee derde van de Limburgers is het er ook mee eens dat de overheid meer waterfonte­intjes op openbare plaatsen zou moeten zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium