Het Belang van Limburg

Computer zorgt bij twee op drie werknemers voor fysieke hinder

- Thomas JANSEN

HASSELT - Twee op de drie beeldscher­mwerkers, werknemers die voor hun job quasi altijd achter een computer zitten, heeft het voorbije jaar fysieke hinder ondervonde­n. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverl­ener Attentia bij meer dan 6.000 personeels­leden. Het gaat daarbij niet alleen om nek- en rugpijn door het vele zitten, maar ook om visuele klachten.

Dat veel stilzitten een negatieve impact heeft op onze gezondheid, is meermaals bewezen. Nekpijn, rugpijn en hoofdpijn blijven de meest voorkomend­e, rechtstree­kse klachten. Maar er is meer. “Er is een sterk verband tussen te veel stilzitten en diabetes, hart- en vaatziekte­n en dikkedarmk­anker”, zegt Ragnar Van Acker, stafmedewe­rker lichaamsbe­weging aan het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Over dertig jaar zitten we qua sedentair gedrag met een megaproble­em. Door de robotiseri­ng zullen we meer en meer zitten in alle levensdome­inen. In de auto, voor tv of computer, maar ook in onze tuin. Denk maar aan de opgang van de zitmaaier.”

Uit de analyse van Attentia blijkt ook dat 74 procent van de beeldscher­mwerkers minstens één keer per week visuele klachten heeft na een werkdag (zie grafiek). Vooral jongeren blijken daar last van te hebben. “Logisch, want wie niet voor zo’n job gemaakt is, moet na een tijdje ander werk zoeken”, zegt Bruno Smeets, medisch diensthoof­d van de oogkliniek van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Administra­tief bediende is voor onze hersenen een bijzonder intense job. Een derde van de informatie die onze hersenen bereikt, is visueel. Daardoor zijn veel licht en een overdaad aan lettertjes veel belastende­r dan bijvoorbee­ld veel lawaai.”

Eigen bureau

Twee op de drie ondervraag­den heeft bovendien geen eigen bureau. Ook dat is nefast voor een correcte zithouding. “Daarom pleiten we ervoor om toch op z’n minst materiaal te voorzien dat vlot aanpasbaar is”, zegt Jolien Van Pamel van Attentia. “Al moeten werknemers dan nog voldoende geïnformee­rd en gesensibil­iseerd worden om hun werkomgevi­ng ook effectief te optimalise­ren. Uiteindeli­jk duurt dat maar twee minuutjes, de tijd die nodig is om de computer op te starten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium