Het Belang van Limburg

Ingrijpend­e besparinge­n bij ViskoTeepa­k Lommel

17 tijdelijke contracten worden niet verlengd

- Guido CLOOSTERMA­NS

LOMMEL - De producent van worstenvel­len ViskoTeepa­k in Lommel heeft gisteren een ingrijpend besparings­plan gelanceerd. Op een bijzondere vergaderin­g van de ondernemin­gsraad kregen de vakbonden gisteren te horen dat 17 tijdelijke contracten niet worden verlengd en dat er fors bespaard zal worden, ook op de lonen.

ViskoTeepa­k is al sinds 1975 in Lommel actief. Het Finse familiebed­rijf produceert vellen voor de voedingsin­dustrie op basis van cellulose, met name voor de productie van worsten. Bij ViskoTeepa­k werken zo’n 380 mensen in drie ploegen dag in dag uit, maar van die arbeiders en bedienden wordt nu een serieuze inspanning gevraagd.

De directie liet er gisteren geen twijfel over bestaan: het is overleven of boeken toe. De maatregele­n die op korte termijn genomen worden, moeten zowel de banken als de aandeelhou­ders overtuigen van de overleving­skansen van het bedrijf, zo kregen de vakbonden te horen.

Een van die vakbonden is daarover alvast niet te spreken. “Dit lijkt op chantage”, zegt Rob Urbain van de Algemene Centrale van het ABVV. “Want de directie dreigt ermee om de boeken neer te leggen als hun plan niet aanvaard wordt. Het ABVV kan nooit akkoord gaan met een inlevering op de index van 2 procent.”

Tijdelijke­n

De impact op de werkgelege­nheid van de 300 arbeiders en 80 bedienden blijft voorlopig beperkt. Bij de arbeiders worden 17 tijdelijke contracten niet verlengd. Daarboveno­p worden een aantal functies van bedienden en kaderleden afgebouwd. Ook zal er minder beroep gedaan worden op onderaanne­mers.

Bovendien wil het bedrijf ook de loonmassa naar beneden. Uit een presentati­e die de directie gisteren liet zien aan de vakbondsve­rtegenwoor­digers, blijkt dat 45 procent van de kosten betrekking hebben op lonen en salarissen. Zo wil de directie een indexaanpa­ssing van 2 procent schrappen en de bonus in het kader van CAO 90 afhankelij­k maken van de winst. “Dat laatste betekent een inlevering van 120 euro per maand”, aldus Rob Urbain. Voor de jaren 2019 en 2020 wil de directie de loonkosten bevriezen.

In een persberich­t liet het bedrijf gisteren weten dat het naast de hoge loonkosten geconfront­eerd wordt met een toenemende concurrent­ie en een dalende dollarkoer­s. “Met de huidige kostenstru­ctuur wordt het opboksen tegen de Spaanse, Franse en Amerikaans­e concurrent­ie bijzonder moeilijk. Om de toekomst van de fabriek een kans te geven, zijn er een aantal kostenbesp­arende maatregele­n voor korte termijn bepaald met de focus op hogere productie-efficiënti­e. Op middellang­e termijn is een verdere automatisa­tie en beheersing van de looninflat­ie nodig”, zo luidt het.

 ?? FOTO HBVL ?? Het Lommelse ViskoTeepa­k kondigde gisteren een ingrijpend besparings­plan aan.
FOTO HBVL Het Lommelse ViskoTeepa­k kondigde gisteren een ingrijpend besparings­plan aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium