Het Belang van Limburg

Recordaant­al starters in het eerste kwartaal

- Dominiek CLAES

HASSELT - Na het recordaant­al van 6.196 starters in 2017, lijkt Limburg ook dit jaar op een nieuw record af te stevenen. In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal starters in deze provincie alvast met 14 procent gestegen tot 1.902. Dat blijkt uit de maandelijk­se conjunctuu­rbarometer van Voka Limburg.

In het eerste kwartaal van vorig jaar klokte Limburg nog af op 1.663 startende bedrijven. Dit jaar zijn er in de drie eerste maanden van het jaar al 1.902 starters geteld. De maand maart was op zijn eentje al goed voor 507 starters in Limburg, een aangroei met een stevige 32 procent vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar. “Voor de tweede maal dit jaar breken de starters een record, en dit keer met grote afstand”, zegt Tristan Timmers. De laatstejaa­rsstudent van het Koninklijk Atheneum Plus in Hasselt nam gisteren eenmalig de plaats in van CEO Johann Leten van Voka Limburg, in het kader van de actie ‘PXL Breekt Uit’. Als de aangroei van starters op hetzelfde ritme blijft doorgaan, stevent Limburg dit jaar af op ruim 7.000 starters. “Starters zijn belangrijk voor de vernieuwin­g van het Limburgs economisch weefsel,” aldus de dienstdoen­de CEO.

Hoog toerental

Volgens de voorspelli­ng van de Limburgse conjunctuu­rbarometer heeft de afvlakking van de conjunctuu­r zich in februari ingezet, en blijft de Limburgse economisch­e motor op dat hoge toerental draaien tot het einde van de zomer. Alle sectoren dragen bij aan de economisch­e hausse, met de export en bouw op kop. De verkoop van de personenwa­gens lijkt wel aan een rustpauze toe, nu het Saloneffec­t is uitgewerkt. Ook de impact van het toerisme begint te stagneren, maar gelukkig is de zomer in aantocht. De werklooshe­id blijft 8 procent onder het niveau van vorig jaar, maar volgens de verwachtin­g van de conjunctuu­ronderzoek­ers mag Limburg zich opmaken voor het jaarlijks terugkeren­de effect van een stijging van het aantal werklozen in de zomermaand­en.

 ?? FOTO HBVL ?? Tristan Timmers (vooraan) nam gisteren
de plaats in van CEO Johann Leten van Voka
Limburg.
FOTO HBVL Tristan Timmers (vooraan) nam gisteren de plaats in van CEO Johann Leten van Voka Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium