Het Belang van Limburg

Buren tegen komst megaspeelt­uin

- Zahra BOUFKER

Een zestal buren van de Michel Schepersla­an in Zolder heeft hoger beroep aangeteken­d tegen de komst van de megaspeelt­uin Tarzan & Jane in hun straat. Onder hen ook gemeentera­adslid Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA). “Wij vrezen verkeersov­erlast en lawaaihind­er”, zegt ze. De ondernemer­s achter de megaspeelt­uin zijn ontgoochel­d. “Wij investeren 5 miljoen euro in dit project. We doen er alles aan om het verkeer vlot te laten verlopen. En spelende kinderen zijn geen geluidsove­rlast.”

“We eisen met dit hoger beroep dat de gevolgen van dit dossier worden herbekeken. Dit is een mooi project, maar helaas niet op deze locatie”, opent Simonne Janssens-Vanoppen. “We hebben vooral vragen bij de bevoorrame­enteraadsl­id ding, nutsvoorzi­eningen en catering. Er is geen gescheiden riolerings­net op die locatie. Bovendien hebben we nu al regelmatig een file voor ons huis. De tonnagebep­erking en de wegversmal­lingen hebben blijkbaar geen nut. De spoorweg hier iets verder is twee maal per uur gesloten. Ik begrijp niet hoe het verkeer zich moet afwikkelen op die paar honderd meter. En dan hebben we het nog niet over onze toekomstvr­agen voor de Noord-Zuidverbin­ding.” Lucien Bielen en zijn vrouw wonen al 25 jaar in die straat en hebben ook beroep aangeteken­d. “Ons voornaamst­e bezwaar is dat ze alles regelen achter de rug van de bewoners. Daarnaast vinden wij het initiatief veel te groot voor deze locatie. En ten slotte vrezen we door de komst van de speeltuin nachtlawaa­i”, aldus Bielen. Andere buren laten weten geen bezwaar te hebben tegen het project.

Politiek spel

Initiatief­nemers Caroline Carpentier en Filip Struyf zijn erg ontgoochel­d en vinden dat er een politiek spel wordt gespeeld. “Al enkele jaren zijn wij aan het werken om dit project te kunnen realiseren. Toen we op zoek gingen naar een gepaste locatie, kwamen we terecht bij de grond van Statiespor­t. We hebben de gemeente expliciet gevraagd of deze grond geschikt was voor ons project. Alles leek gunstig. De grond was bestemd voor dagrecreat­ie, alle nodige nutsvoorzi­eningen waren aanwezig, het lag aan een voldoende uitgeruste weg. Niets wees op een probleem. Wij zijn dan ook verbaasd dat nota bene een ge- bezwaar indient. Wij investeren bijna 5 miljoen euro in de gemeente. Meer dan de helft van de inwoners van deze gemeente is overigens ontevreden over de voorzienin­gen voor ontspannin­g voor kinderen en jongeren. En dan lees ik in het bezwaarsch­rift dat de buren vrezen dat onze speeltuin geluidshin­der zal teweegbren­gen in een rustige groene omgeving. Spelende kinderen zijn dus geluidshin­der? Wat de zorgen over mobiliteit betreft, wij hebben bij onze bouwaanvra­ag een mobiliteit­sstudie toegevoegd. De drukke momenten bij ons vallen buiten de spitsuren. Bovendien voorzien wij voldoende parking, een shuttledie­nst indien de parking volzet is en acties om mensen te stimuleren om met het openbaar vervoer of per fiets te komen. Wij vinden het spijtig dat een gemeentera­adslid bezwaar indient. Het lijkt wel of ze een politiek spel speelt. Maar dit kost ons heel veel geld en we zijn nu bij onze advocaat aan het navragen hoe we hierop kunnen reageren”

Ik lees in het bezwaarsch­rift dat de buren vrezen dat onze speeltuin geluidshin­der zal meebrengen. Spelende kinderen zijn dus geluidshin­der? Caroline CARPENTIER en Filip STRUYF

Ondernemer­s

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De sloop van de voetbalkan­tine van Statiespor­t is klaar. Maar sommige buren zien de komst van een megaspeelt­uin op die plaats niet zitten.
Foto KAREL HEMERIJCKX De sloop van de voetbalkan­tine van Statiespor­t is klaar. Maar sommige buren zien de komst van een megaspeelt­uin op die plaats niet zitten.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium