Het Belang van Limburg

Buiten spelen

-

Jonge kinderen moeten buiten spelen”, weet Kind en Gezin! Nu wil ik niet vervallen in het spelletje ’vroeger was alles beter’. Neen, vroeger was alles gewoon anders, meer niet. En bij onze ouders was het nog anders. We zijn allemaal kinderen van onze tijd hé.

Jonge kinderen moeten buiten spelen… akkoord, maar waar? Als ik de klok even mag terugdraai­en dan zie ik mijn geweldige jeugd. Wij konden nog onbezorgd gaan ravotten in wat wij het “steegske” noemden, de latere Plankeweid­elaan. Naar het schijnt speelden daar in 1682 ook al de Jonckmans en de Duitse ruiterij ‘oorlogje’. De eersten om de vreemde legers uit de stad te houden, de anderen met precies de omgekeerde bedoeling. Op Hasel (www.hasel.be) genoteerd onder ’Slag van de Planckenwe­ide’. Onze oudere broers maakten ons wijs dat, als je héél stil bleef staan, je de soldaten nog kon horen.

Het steegske liep kronkelend de stad in, van de Casterwijk naar de Stadsomvaa­rt. Later werd het pad doorkruist door de Kunstlaan. Ongeveer waar nu het cultuurcen­trum staat liep een beekje, waar we dikkopjes en salamander­s vonden. De dikkopjes namen we mee naar huis waar we dan de evolutie van dikkop naar kikker mooi dag na dag konden volgen. In de grasvelden barstte het daar ook van de sprinkhane­n en de meikevers. We bouwden hutten met takken en gras dat we met de blote hand plukten. De sneeën en kloven namen we er bij. In de winter zagen we blauw van de koude, in de zomer speelden we op straat tot het donker werd. We trokken er met de fiets op uit richting Rapertinge­n. Op de brug boven de snelweg gingen we zwaaien naar het verkeer en wat waren we blij als de chauffeurs terug zwaaiden. Uren waren we weg, niemand was ongerust. Boven onze hoofden klonk het vrolijke lied van de leeuwerik. Het was een zorgeloze tijd.

Wij speelden ook graag langs de spoorweg. Gevaar trekt blijkbaar aan! Nu wandel ik dagelijks met de hond op het fiets- en wandelpad in de vroeger spoorwegbe­dding. En als er dan een trein voorbijrij­dt zie ik de mensen kijken, zoals ik dat ’s morgens ook doe op weg naar Brussel: “Wat een gelukzak, heerlijk wandelen met de hond en niet moeten werken.” Schijn bedriegt natuurlijk.

Buiten spelen kan nog altijd. Het gebeurt misschien iets meer georganise­erd, in speciaal daarvoor voorziene publieke ruimten of tijdens de Buitenspee­ldag. Maar ach, laat de kinderen zich maar eens vuil maken, eens lekker doornat worden en dan een warm bad in. Laat ze dammen bouwen in de beek, veldbloeme­n plukken, de natuur ontdekken.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Computer, tablet, gsm … niks op tegen. Dat hoort bij deze generatie. Laatst bracht een collega haar zoontje van een jaar of 8 mee naar het werk. Hij had zijn tablet bij en vroeg doodleuk: “Hebben jullie hier een netwerk?” Haha, wij vroegen papier en kleurpotlo­den, nu vragen ze naar een netwerk! Zoals ik al eerder schreef, het is niet beter of slechter, het is gewoon anders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium