Het Belang van Limburg

Landloper op afspraak

-

We leerden vroeger op school dat Griekenlan­d de bakermat van onze westerse beschaving is, maar onze recente reis naar het land liep op een sisser uit. De eerste twee dagen in Athene werden we beroofd van al onze officiële documenten en centen. Vervolgens begon de lijdensweg van aangiftes bij politie, ambassade en banken. Na twee dagen konden we verder met voorlopige reisdocume­nten en alsnog genieten van de Akropolis en het culturele erfgoed. Na een week waren we blij om terug te zijn in onze vertrouwde heimat.

‘s Anderendaa­gs trok ik als een landloper naar het gemeentehu­is om een nieuwe identiteit­skaart en rijbewijs aan te vragen. We werden door een mooie vriendelij­ke dame ontvangen die ons meldde dat we enkel ‘op afspraak’ kunnen komen. We konden pas een week later komen. Twee dagen nadien werden we door de gemeente opgebeld dat de persoon die de rijbewijze­n aanvraagt dit enkel op dinsdag kan. Dus weer een dag uitgesteld.

Dinsdag gingen we vol goede moed naar het gemeentelo­ket en we mochten onmiddelli­jk naar de balie. De bediende zei ons dat de Griekse diefstaldo­cumenten niet volstaan en dat we in België aangifte moeten doen van diefstal in Athene. We werden doorverwez­en naar het wijkcommis­sariaat van Politie Kortessem, waar we spoedig geholpen werden. Opnieuw moesten we volledige verklaring­en afleggen van het relaas van de feiten en de ontvreemdi­ng van onze documenten. Na een tijdje wachten ontvingen we een Belgisch ‘Bewijs van aangifte van diefstal van een identiteit­skaart’. Vervolgens moesten we nieuwe pasfoto’s laten maken en dan weer voor een ‘afspraak’ naar het ontvangstl­oket op de gemeente om onze officiële aanvraag te doen voor onze formele documenten. De vriendelij­ke dame aan het loket begreep ons probleem en verwees ons onmiddelli­jk naar de balie voor aangifte. We kregen dan de melding dat we een bericht zouden krijgen wanneer de documenten toekomen op het gemeentehu­is. We zijn dan al uren in het gemeentehu­is. Vier weken na de overval heb ik ‘zonder afspraak’ mijn nieuw rijbewijs en ID-kaart mogen afhalen. Het procedé voor de bankkaarte­n verliep gelukkig wat sneller.

Dan ben je blij terug in je thuisland te zijn waar je denkt dat de administra­tieve vereenvoud­iging op punt staat. Niets is minder waar. Gelukkig werkt het e-loket www.kortessem.be erg goed, maar vandaag de dag nog ‘op afspraak’ werken is volgens mij erg associaal. De openingsur­en zijn beperkt en niet altijd toegankeli­jk. Vele mensen ergeren zich daar aan. Het gemeentehu­is moet zou een ‘open huis’ moeten zijn waar men te allen tijde ten dienste staat van de inwoners. Dus als je de supervrien­delijke loketbeamb­ten wil ontmoeten, vergeet dan geen afspraak te maken!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium