Het Belang van Limburg

Bouwstuden­ten PXL winnen innovatiew­edstrijd

Ingestuurd door Frank Joosten

-

Darragh Russell en Frederic Lafosse, tweedejaar­sstudenten bouw aan Hogeschool PXL, hebben in Brussel samen met enkele teamgenote­n de eerste Hackaton Digital Constructi­on gewonnen. In die innovatiew­edstrijd werkten ze het idee uit van SAM, een robotcamer­a die de veiligheid van bouwwerven screent en ingrijpt in geval van gevaar.

Hoe kan de bouwsector in de toekomst nog beter gebruikmak­en van digitalise­ring en innovatiev­e ICT-toepassing­en? Dat was de kernvraag van de eerste Hackaton Digital Constructi­on in het Brusselse Co.Station, georganise­erd door Confederat­ie Bouw Brussel en een hele reeks bedrijfs- en sectorpart­ners. Een 50-tal creatieve geesten mochten een weekend lang brainstorm­en en ideeën ontwikkele­n: ingenieurs, programmeu­rs, bedrijfsme­nsen en technologi­estudenten, onder wie ook 9 bouwstuden­ten van Hogeschool PXL. In een competitie met zes andere multidisci­plinaire teams kaapte het SAM-team met Darragh Russell en Frederic Lafosse de hoofdprijs van 3.000 euro weg, een prijs die dient voor de verdere implementa­tie van het idee. Frederic Lafosse: ”SAM staat voor Safety Automatic Management. Het is een robotcamer­a die waakt over de veiligheid van bouwwerven. Als een onervaren of tegendraad­se bouwvakker een gevaarlijk­e werfzone betreedt zonder veiligheid­shelm, dan brengt SAM de werfleider meteen via sms of mail op de hoogte. Ook geconnecte­erde machines kunnen in gevaarlijk­e situaties automatisc­h vanop afstand worden stopgezet. Op die manier kunnen bouwbedrij­ven beter anticipere­n op mogelijke gevaren.” Darragh Russell: ”Het was echt een superervar­ing om twee dagen lang met mensen van verschille­nde achtergron­den in een team samen te werken. Het was stevig doorwerken, maar ik heb op één weekend echt heel erg veel geleerd.”

Ook Greet Frederix, opleidings­hoofd van de PXL-opleiding bouw, is in de wolken met de ervaring en de prijs van haar studenten: ”Deze hackaton was een absolute voltreffer. De bouwsector staat inderdaad voor heel wat uitdaginge­n, waaronder zeker ook digitalise­ring en ICT. Op dat vlak worden zeker nog niet alle mogelijkhe­den ten volle benut."

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium