Het Belang van Limburg

Jura verrassing van de dag

-

Geen Belgische medailles gisteren op het EK judo. Grootste kanshebber op eremetaal Chaline Van Snick verloor meteen haar eerste kamp. Ook Limburger Joran Schilderma­ns mocht meteen inpakken.

Geen topdag voor Charline Van Snick (IJF 10) gisteren op het EK judo. De bronzen medaille van Londen 2012 die sinds Rio 2016 is overgestap­t van de -48 kg naar de -52 kg, verloor meteen haar eerste kamp. En dat tegen de Israëlisch­e eerstejaar­sjuniore Gefen Primo (IJF 53), nadat ze eerder in de kamp ook drie waarschuwi­ngen had gekregen. De 27-jarige tweevoudig Europees kampioene was dan ook bijzonder ontgoochel­d.

Beter verging het haar Belgische opvolgster in de -48 kg, de 25-jarige Anne-Sophie Jura (IJF 33), die maar net naast het brons greep. Ze won tegen de Nederlands­e Amber Gersjes (IJF 26), tegen de Spaanse Julia Figueroa (IJF 19), verloor tegen Irina Dolgova (IJF 3) en klopte in de herkansing­en Marusa Stangar (IJF 20). In de kamp om het brons verloor ze tegen de nummer 6 van de wereld, Milica Nikolic, in de golden score. Jura, voormalig medaillewi­nnares op het EK -23 jaar, pakte dit seizoen al medailles op grote tornooien. “Net daarom ben ik ontgoochel­d: ik heb Nikolic al geklopt”, aldus Jura. “Soit, ik heb nu wel bewezen dat ik mijn plaats bij de top waard ben. De stap naar de seniores verliep moeizaam, maar nu ben ik ervan overtuigd dat ik de Spelen van Tokio 2020 kan halen.”

Limburger Schilderma­ns

Joran Schilderma­ns’ EK-debuut heeft niet lang geduurd. De Perenaar (Wereldrang­lijst op 123) verloor in de eerste ronde van de categorie tot 60kg van de Bulgaar Valentin Alipiev (WR 95), die met een waza-ari de kamp winnend afsloot.

Met Jorre Verstraete­n (WR 48) nam er een tweede landgenoot deel in deze categorie. Verstraete­n won zijn eerste kamp van de Israëliër Alon Aharon (WR 213). In de tweede ronde moest Verstraete­n nipt zijn meerdere erkennen in de Bulgaar Yanislav Gerchev (WR 29) na een golden score. De Bulgaar stootte door tot de finale, waarin hij verloor van de Rus Islam Yushuev (WR 17).

?? FOTO BELGAIMAGE­S ?? Anne-Sophie Jura greep net naast het brons.
FOTO BELGAIMAGE­S Anne-Sophie Jura greep net naast het brons.