Het Belang van Limburg

“IK NAAR FERRARI? ZELFS

Daniel Ricciardo: tweede viool naast Verstappen of slaafje van Vettel?

- Marc CORNELISSE­N

Daniel Ricciardo is nog niet op weg naar Ferrari. Dat liet de Australiër gisteren verstaan in Azerbeidzj­an. Hij is bij Red Bull dan wel de tweede viool achter Max Verstappen, maar hij mag er tenminste nog winnen. Kimi Raikkonen, momenteel het slaafje van Sebastian Vettel bij Ferrari, mag dat duidelijk niet. “Dan hoeft het voor mij niet”, zegt Ricciardo.

De ster van Daniel Ricciardo (28) is ietwat getaand. Twee jaar geleden werd hij nog de snelste man over één ronde genoemd en tot beste piloot van het seizoen uitgeroepe­n. Maar sinds vorig jaar wordt hij bij Red Bull overvleuge­ld door Max Verstappen (20). Ook dit seizoen is de Maaseikena­ar duidelijk de snellere, al blijft het wel Ricciardo die de punten binnenbren­gt voor Red Bull: vorig jaar 200168, momenteel 37-18. Een gevolg van het hobbelige parcours dat Verstappen dit seizoen rijdt. In Shanghai gooide hij de overwinnin­g weg, Ricciardo nam het geschenk in dank aan. Na die overwinnin­g moet een en ander misschien herdacht worden. Verstappen tekende vorig jaar een verbeterd contract waarmee hij zich bij de grootverdi­eners van de F1 schaarde en de facto kopman werd. Ricciardo is aan het einde van dit seizoen (en voor het eerst in zijn carrière) een vrij man. Het leek simpel: Red Bull trekt de kaart-Verstappen, Ricciardo zoekt andere oorden op. Het voorcontra­ct bij Ferrari was al getekend, zo heette het.

Kaart van de zekerheid

Maar misschien is dat té simpel? Als Verstappen jeugdzonde­s blijft begaan en met punten blijft smossen, trekt Red Bull misschien beter de kaart van de zekerheid met Ricciardo? Het alternatie­f is Carlos Sainz, momenteel uitgeleend aan Renault. En wat Shanghai ook duidelijk heeft gemaakt: de tweede man van Ferrari is en blijft een knecht. De race van Raikkonen werd er helemaal opgeofferd om Valtteri Bottas twee rondjes in de weg te rijden. Christian Horner, teambaas bij Red Bull: “Dat moet Daniel toch ook gezien hebben. Is het dat wat hij wil?”

Nee, dat is niet wat Ricciardo wil. Zeker niet ten dienste van Vettel, die hij al eens geklopt heeft, toen ze teammaten waren bij Red Bull. Ricciardo: “Ik ga nergens heen waar ik geen echte kans krijg. Mijn doel, mijn droom, is wereldkamp­ioen worden. Een voorstel met beperkinge­n in die zin, is niet aantrekkel­ijk. Die duidelijkh­eid en eerlijkhei­d moet er zijn. Die heb ik bij Red Bull, sinds 2014 al.”

Gras is elders groener

Er is natuurlijk het voorbeeld van Lewis Hamilton. Die zat bij een topteam, McLaren, maar ging naar Mercedes en heeft sindsdien drie wereldtite­ls gewonnen. Veranderin­g kan verbeterin­g zijn. Ricciardo: “Daar ben ik me van bewust. Het gras is altijd groener op een ander. Maar de nieuwsgier­igheid zal niet de bovenhand krijgen op de feiten. Ik wil bovenal de snelst mogelijke auto, eentje waarmee ik kans maak op de wereldtite­l. Ik ga niet veranderen om te veranderen. Er is ook een zekere loyaliteit ten opzichte van Red Bull. Tien jaar geleden werd ik opgenomen in het Junior Team. Alles wat er sindsdien gebeurd is, heeft Red Bull mogelijk gemaakt. Dat neem ik zeker mee in de afweging.”

En dan de hamvraag: heeft de Aussie met Italiaanse roots al een voorakkoor­d met Ferrari? “Zeker niet. Ik lees die verhalen ook, maar ze zijn gewoon niet waar. Tot vandaag heb ik alleen maar met Red Bull gesproken. Ik heb ook geen haast. Ik heb geen schrik dat ik zonder zitje zal vallen. Ik geef mezelf tijd tot de zomer. ”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium