Het Belang van Limburg

Bewoners geëvacueer­d na vondst rookbom

- Jozef CROUGHS

Een tiental bewoners van de Guldenbode­mlaan in Borgloon is donderdag rond 9.15 uur geëvacueer­d. Bij wegenwerke­n was de aannemer op een bom, vermoedeli­jk uit WO II, gestoten. Omdat er rook en vuur uit de ondergrond kwam, werd een perimeter van 100 meter rond de vindplaats ingesteld. Toen duidelijk was dat het om een rookbom ging, werd de perimeter rond het middaguur opgeheven en mochten de bewoners terug naar hun huizen.

Uit veiligheid­soverwegin­g werd ook ontmijning­sdienst DOVO gecontacte­erd. De straat werd op hun vraag ook voor alle verkeer afgesloten tot ze een controle hadden uitgevoerd. De bewoners werden intussen ondergebra­cht in een zaaltje op de site van de stroopfabr­iek. Jozef Vansimpsen was een van hen. “Ik had wel gezien dat er iets niet pluis was, omdat er heel wat mensen op stonden te kijken. Toen de politie aan de deur stond, kreeg ik te horen dat er een bom lag en ze vroegen ons om naar de stroopsite te gaan. Over het gevaar van de bom konden ze nog niets zeggen. Ik vind het wel straf: ze zijn hier al maanden de hele buurt aan het opgraven voor riolering en zelf hebben wij al 30 jaar over die plek gereden en dan plots vandaag slaan ze groot alarm. Het was wel even schrikken”, zegt Vansimpsen.

Rookbom

Maar nog voor DOVO ter plaatse was, werd de omgeving weer vrijgegeve­n. Volgens brandweerl­uitenant van der Have bleek snel dat het om een niet gevaarlijk­e rookbom ging. “De bom bevat fosfor en kan bij contact met zuurstof spontaan ontbranden.” Het was de kraanmachi­nist die als eerste vuur en rook uit de put zag opstijgen. “Wij kwamen er snel achter dat het om een rookbom ging die door de graafmachi­ne geraakt was en waaruit fosfor ontsnapte. Na overleg met DOVO mocht de perimeter worden opgeheven en konden de bewoners terug naar hun woningen”, zegt van der Have.

Eerste keer

Burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a) was even verrast als de bewoners van de Guldenbode­mlaan. “Bij mijn weten is er nog nooit een bom op Loonse bodem opgegraven. Deze rookbom lijkt me eerder bedoeld om aan te geven dat er gevaar dreigde of om de vijand te verschalke­n. Een bommenrege­n zoals op het militair domein in Brustem is er bij mijn weten nooit in onze gemeente geweest”, zegt Deneuker.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De Guldenbode­mlaan was een tijdlang afgesloten voor verkeer.
Foto TOM PALMAERS De Guldenbode­mlaan was een tijdlang afgesloten voor verkeer.
 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? De geëvacueer­de bewoners werden naar de stroopfabr­iek gebracht.
Foto JOZEF CROUGHS De geëvacueer­de bewoners werden naar de stroopfabr­iek gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium