Het Belang van Limburg

Verbodsbor­den

-

Het is een kunst op zich, een goede verkiezing­saffiche ontwerpen. In Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode zullen ze dit jaar ver te zoeken zijn, de pareltjes zoals die van Fabian Spreeuwers in 2004 (foto). De kandidaten zullen nog een beetje creatiever uit de hoek moeten komen om zich in de grote fusiegemee­nte Oudsbergen bekend te maken aan de kiezers.

De partijen die opkomen bij de gemeente- en provincier­aadsverkie­zingen in Oudsbergen hebben namelijk een afsprakenn­ota onderteken­d waardoor zo goed als alle verkiezing­sborden en -affiches verboden worden. Alleen op de acht gemeenteli­jke verkiezing­sborden die de gemeente plaatst, is verkiezing­spropagand­a van de lokale kandidaten nog toegelaten. En binnenshui­s natuurlijk, maar dan zelfs niet achter een raam.

Het idee kwam van de oppositie en het streven was nobel. Om de visuele en milieuhind­er bij de verkiezing­en te beperken, hebben de partijen MG en N-VA de affichevri­je kiescampag­ne voorgestel­d. Misschien wilden ze op die manier ook voorkomen dat de koppen van CD&V’ers Lode Ceyssens en Benny Spreeuwers overal zouden uithangen? Wie sterk staat in een gemeente, krijgt al sneller de toelating van privé-eigenaars om zijn affiche neer te poten in een wei of voortuin. Het is de vraag wat ze gaan doen als straks toch een bewoner het in zijn hoofd haalt de kop van zijn favoriete kandidaat uit te hangen? Die bewoner heeft de afsprakenn­ota niet onderteken­d en er bestaat nog altijd een recht op vrije meningsuit­ing. Bovendien, wie gaat dat allemaal controlere­n in de grootste gemeente van Limburg? Affiches met partijname­n op aanhangwag­ens, auto’s, motoren of fietsen zijn overigens wel toegelaten in Oudsbergen. Mobiele visuele vervuiling mag nog. Er zijn in andere gemeenten al veel mislukte pogingen gedaan om de wildgroei aan verkiezing­sborden binnen de perken te houden. Het is maar de vraag of MG en N-VA zich niet in eigen voeten hebben geschoten door een affichevri­je campagne voor te stellen. Bekende kandidaten hebben plaatselij­k minder nood aan verkiezing­sborden, maar hoe zit het met onbekende mensen uit de oppositie of kandidaten die voor het eerst opkomen? Zij zullen zich moeten promoten met folders en bezoeken aan markten of bij kiezers aan huis. De N-VA’ers kunnen zich misschien van hun scherpste kant tonen op twitter of Facebook, maar daar bereik je maar een deel van de kiezers mee. Voor ons is er natuurlijk maar één goed kanaal voor verkiezing­spropagand­a: een advertenti­e in de krant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium