Het Belang van Limburg

Theatercaf­é te koop

- Patrick BREBELS

Het stadsbestu­ur biedt het toekomstig­e theatercaf­é bij de in opbouw zijnde theaterzaa­l De Zeepzieder­ij langs de Malta te koop aan via FED-net, het immobiliën­kantoor voor de verkoop van onroerende overheidsg­oederen. Op die manier hoopt men de nodige knowhow binnen te halen om het café, waar ook optredens georganise­erd zullen worden, op profession­ele manier te laten inrichten en uitbaten.

De stad maakt wel vaker gebruik van de diensten van FED-net: ook het Pensionaat en het klooster van de Gerkenberg werden via deze weg verkocht. “Onze nieuwe theaterzaa­l, De Zeepzieder­ij, wordt de meest moderne van de hele provincie”, aldus burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Op technisch vlak zullen we beschikken over de meest geavanceer­de theateruit­rusting. We willen ons bijbehoren­d theatercaf­é op dezelfde leest schoeien: het moet een modern, hedendaags, hip, trendy en vooral vernieuwen­d geheel worden. Vandaar dat we zowel de inrichting als de uitbating aan profession­als op dit vlak willen overlaten. Door niet enkel de concessie, maar ook de eigendom van het gebouw aan derden te verkopen, willen we er ook voor zorgen dat de betrokkenh­eid van de investeerd­er in dit hele verhaal veel groter wordt. In onze visie wordt het theatercaf­é een nieuwe place to be dicht bij het centrum, Liesbeth VAN DER AUWERA

Burgemeest­er (CD&V) die zowel door ons cultuurhui­s als de investeerd­ers als visitekaar­tje zal uitgespeel­d worden. We onderhande­len momenteel met enkele kandidaten.”

Vereniging­en

De oppositie wordt niet warm van de plannen om de theaterzaa­l te verkopen. “Deze verkoop komt er enkel en alleen om de prijs te drukken en het kostenplaa­tje te verzachten”, aldus Roel Coninckx, die het hele dossier rond de theaterzaa­l voor Verjonging gevolgd heeft. “Men heeft al lang door dat men er niet gaat komen met de voorziene 5 miljoen euro. Eerder werden al de theatertor­en en de tribunes uit de plannen gehaald: nu dus ook het theatercaf­é. Ik vraag me trouwens af wie hierin wil investeren. Over enkele maanden eindigen we met een doodgewone theaterzaa­l: men had -zoals wij altijd gezegd hebben- beter de Breughelza­al in de Opitterstr­aat gerestaure­erd en enkel een nieuwe vereniging­szaal gebouwd. Op die manier hadden we veel geld en moeite gespaard.”

Ook Jos Drykoninge­n (VB-LB) is sceptisch en heeft veel vragen: “”Wie gaat 420.000 euro plus de kosten van de inrichting willen investeren? Is dit wel een realistisc­he piste? En hoe zit het met de Breese vereniging­en? Zullen die na hun voorstelli­ngen nog een pintje mogen tappen om hun kas te spijzen?”

We streven naar de best mogelijke invulling van het theatercaf­é en willen er een echte belevingsr­uimte van maken: daar heb je knowhow voor nodig

Beleving

Van der Auwera: “De discussie over het al dan niet restaurere­n van de Breughel hebben we al lang achter ons gelaten. We verkopen het theatercaf­é zeker niet om financiële redenen. We streven naar de best mogelijke invulling van het theatercaf­é en willen er een echte belevingsr­uimte van maken: daar heb je knowhow voor nodig. Wat de vereniging­en betreft: er wordt een aparte ruimte met een toog voorzien voor hun voorstelli­ngen. Een van de pijnpunten van de Breughelza­al is precies dat er te weinig vestiaire- en ontvangstr­uimte is. In de nieuwe theaterzaa­l zullen ook onze eigen vereniging­en op dit vlak veel beter bediend worden; na hun voorstelli­ngen zullen ze meer dan ooit tevoren pintjes kunnen tappen in een aangenaam en hip kader. De bouwwerken zitten trouwens mooi op schema. Tot nu toe werd er vooral onder de grond gewerkt, maar vanaf nu zullen de werkzaamhe­den zeker in het oog gaan springen. De opening is gepland in het voorjaar van 2019.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een toekomstig zicht op het nieuwe theatercaf­é.
FOTO HBVL Een toekomstig zicht op het nieuwe theatercaf­é.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium