Het Belang van Limburg

Levensloop Hasselt bijt dit weekend spits af

- Dirk JACOBS

Dit weekend bijt Hasselt de spits af van een nieuwe Belgische ‘Levensloop’-campagne, een organisati­e van Stichting tegen kanker. Nieuw dit jaar is dat de organisati­es 15 procent van de verzamelde gelden aan organisati­es in hun eigen regio kunnen schenken.

Tijdens een 24-urenloop die de strijd tegen kanker symbolisee­rt, lopen of wandelen teams om geld in te zamelen voor verder onderzoek. In Limburg werd er in 2011 gestart in Sint-Truiden, ondertusse­n telt de provincie al zes organisati­es. “Na Hasselt zijn Maaseik, Lommel, Tessenderl­o, Genk en Sint-Truiden nog aan de In 2003 kreeg LO-leerkracht Denise Lambrechts (68) uit Hasselt de diagnose van borstkanke­r. “Vanaf minuut één werd ik omringd door familie en vrienden. We programmee­rden een week chemo, een week herstel en dan een week bezoek. Nu ga ik jaarlijks op controle, maar telkens opnieuw overheerst de spanning dan. De kanker is dan wel weggesnede­n uit mijn lijf, tussen mijn oren is hij er nog.”

“Ik sloot het ‘ziekenplaa­tje’ symbolisch af tijdens een zware bergwandel­ing met vrienden naar de Gros Venediger. Toen ik boven stond, wist ik: dit kan ik weer. Wandelen is mijn ding geworden en dus sta ik dit weekend paraat als vechter. Ook om anderen te steunen. Tijdens de vechtersro­nde komen alle emoties terug. En bij de herdenking van de mensen die minder geluk hadden, denk ik dat het ook bij mij anders had kunnen lopen.” vertelt Limburgs Levensloop-coördinato­r Angelo Delrio. “In die zes jaar verzamelde­n we 3.661.483 euro. Dit jaar kunnen de lokale organisati­es voor het eerst 15 procent van de verzamelde

gelden aan organisati­es in hun eigen regio schenken. Zo kunnen we de lokale vrijwillig­ers bedanken.” Alles draait ook dit jaar weer rond de vechters, de mensen die kanker overwonnen of er nog tegen vechten. “Voor het komende weekend zijn er al 138 vechters en 2.000 deelnemers ingeschrev­en. In 2017 hebben we nationaal 22,6 miljoen euro aan wetenschap­pebeurt”, lijk onderzoek besteed. Dat is ook dit jaar onze ambitie.” Zaterdag om 14.30 uur start de Levensloop op de sportdomei­nen van Kiewit, waar tot zondag 14.30 uur gewandeld wordt. Onder meer peter en meter Pat Krimson en Loredana treden er elke dag op en er is bijna voortduren­d live muziek. Inschrijve­n kan nog steeds. → Info: www.levensloop.be Voor Pierre Ramaekers (71) luidde een hese stem in 2004 een zware periode in. “Nooit had ik ergens last van, en plots was ik hees. De dokters zagen een kwaadaardi­g verschijns­el. ‘Stoppen met zingen en roken’, luidde het. Niet meer roken lukte nog, maar zingen was mijn leven. De heesheid verdween, maar dook twee jaar later weer op. Het verdict: keelkanker. Er volgden 26 bestraling­en. Ik genas opnieuw, maar toch ben ik telkens weer ongerust als ik keelpijn heb.” “Toen Levensloop voor het eerst naar Hasselt kwam, wilden mijn vrienden deelnemen. Maar ze kregen ’s nachts geen volk op de been. En dus werd ik als ‘vechter’ ook vrijwillig­er. Nu ben ik verantwoor­delijk voor de deelnemend­e ploegen. En mijn vrouw loopt mee in een team met vrienden en familie. Want uit ons hoofd gaat die periode nooit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium