Het Belang van Limburg

“Koor ruilt Neerpelt in voor Ieper om Last Post op te luisteren”

3.000 jongeren uit 23 landen onderweg voor 66ste EMJ

- Geert VAN BAELEN

Neerpelt maakt zich klaar voor de intocht van meer dan 3.000 jongeren uit 23 landen voor de 66ste editie van het Europees Muziekfest­ival voor de Jeugd (EMJ). Ook zullen er weer 88 koren hun stembanden smeren tijdens de talloze juryoptred­ens. Op maandag mag een delegatie van het festival als één groot koor de ‘Last Post’-ceremonie opluistere­n in Ieper. “In het kader van het einde van de Eerste Wereldoorl­og, honderd jaar geleden”, luidt het. “Als festival vinden we het belangrijk om daarbij stil te staan”

Op maandag 30 april verlegt het festival zijn zwaartepun­t voor één dag van Neerpelt naar Ieper. “Met een 700-tal enthousias­telingen wordt er naar Ieper gespoord met een speciaal voor het EMJ ingelegde trein”, vertelt EMJ-voorzitter Rutger Nuyts. “Een gelegenhei­dskoor, bestaande uit 350 zangers en zangeresse­n uit negen Europese koren die aan het EMJ deelnemen, zal er een tiental concerten geven aan de Lakenhalle­n. Het hoogtepunt is dat we ’s avonds om 20 uur ook de traditione­le ‘Last Post’-ceremonie onder de Menenpoort mogen opluistere­n.” “Honderd jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorl­og. Als festival vinden we het belangrijk om daarbij stil te staan. De thematiek zit dan ook verweven in de opgelegde werken die de koren moeten zingen. Zo willen we de deelnemers ook een inkijk geven in een belangrijk stuk van onze Belgische geschieden­is. De groep in Ieper zal bijvoorbee­ld een bezoek brengen aan het ‘In Flanders Fields Museum’. We kunnen ook zo’n 150 toeschouwe­rs meenemen naar Ieper. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, inschrijve­n kan via onze website.”

Opzwepende folkmuziek

Vandaag, vrijdag, trapt het festival af om 19 uur op het Kerkplein met het vertrouwde ‘A Taste of Neerpelt’ en vuurwerk. Om 19.30 uur is er in de sporthal van het Provinciaa­l Domein Dommelhof de kick-off, waarbij een koor met 200 leerlingen van Neerpeltse basisschol­en en heel wat internatio­nale deelnemers zal optreden. De ruggengraa­t van het festival bestaat natuurlijk nog steeds uit de talrijke jury- en verbroeder­ingsconcer­ten, gevolgd door de parades in de centrumstr­aten en de uitbundige proclamati­es in de sporthal van het Dommelhof. Niet alleen Europese koren zullen de stembanden smeren, maar ook groepen uit bijvoorbee­ld Israël en Ecuador zullen de podia betreden. ’s Avonds zijn er nog laureatenc­oncerten, maar ook enkele unieke evenemente­n. Zo wordt de sporthal op zondagavon­d vanaf 20.30 uur omgetoverd tot een danszaal voor een Boombal op de tonen van opzwepende folkmuziek.

Historisch­e editie

Deze 66ste editie van het festival is ook meteen een historisch­e editie, want volgend jaar zal het EMJ niet langer plaatsvind­en in Neerpelt. “Klopt, dan bevinden we in ons in Pelt. Al zal het festival voor buitenland­se groepen nog heel lang synoniem staan met Neerpelt. Zoals we een Spa bestellen op café als we water willen, verwijzen ze naar Neerpelt als ze het festival bedoelen”, lacht Nuyts.

Een veranderin­g die tijdens dit festival in het oog zal springen, is dat de hostesses en hosts die de groepen begeleiden hun klassieke uniform inruilen voor een nieuwe lossere outfit.

→ Alle info en volledig programma op

www.emj.be

 ?? Foto GVB ?? De sporthal in het Dommelhof wordt ingericht als concerthal voor de proclamati­es tijdens het EMJ-festival.
Foto GVB De sporthal in het Dommelhof wordt ingericht als concerthal voor de proclamati­es tijdens het EMJ-festival.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium