Het Belang van Limburg

15.000 jongeren breken uit met PXL

Voor het eerst doen ook secundaire scholen mee

-

Negenduize­nd PXL-studenten en bijna zesduizend leerlingen uit het secundair onderwijs hebben gisteren deelgenome­n aan ‘PXL Breekt Uit’. Geen les tussen de vier muren van het klaslokaal, maar op locatie. Dat is het concept.

Wat in 2014 startte als een experiment, is intussen uitgegroei­d tot een vaste traditie. Tijdens ‘PXL Breekt Uit’ worden de gebouwen van de hogeschool hermetisch afgesloten, maar alle geplande lessen moeten wel gewoon doorgaan. Doel is de hele hogeschool en het omringende netwerk in beweging zetten. Dit jaar doen voor het eerst ook 21 secundaire scholen mee. “Samen goed voor ruim 5.900 leerlingen. Het geeft een nieuwe dynamiek aan ons project. Leerlingen die van huize uit niemand kennen in het hoger onderwijs, komen op deze manier in contact met onze studenten en docenten. Dankzij de praktijkge­richte projecten krijgen ze ook een beeld van wat er achter een bepaalde studierich­ting schuilgaat”, vertelt Daisy Merlo van Hogeschool PXL.

Debat

Ook de deuren van het Technisch Atheneum De Wijzer waren gisteren gesloten. “Het is een geweldig initiatief. Het kost ons als school veel energie, maar we krijgen er ook veel energie voor terug”, reageert directeur Ester Vandijck. Enkele internatio­nale leerlingen van KA De Wijzer voerden samen met de studenten Communicat­iemanageme­nt en Journalist­iek een politiek debat met als thema de gemeentera­adsverkiez­ingen. Opmerkelij­ke vaststelli­ng: weinig jongeren weten welke partijen er vandaag zetelen in het parlement. Volgens Melissa Awouters, studente Journalist­iek is de verklaring niet ver te zoeken. “Dat jongeren niet zo geboeid zijn door politiek, heeft vooral te maken met een gebrek aan communicat­ie tussen de beleidsmak­ers en jongeren. Maar ook jongeren kunnen actiever zijn, door te participer­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium