Het Belang van Limburg

Tiende Putrock wordt de laatste

Het wordt wat minder rumoerig aan de Beringse mijn. De volgende editie van Putrock op 4 en 5 mei zal immers meteen de laatste zijn. De organisati­e heeft na tien edities besloten om het festival op te doeken.

- Joey BOUGARD

De beslissing om ermee te stoppen, hing al een tijdje in de lucht, maar nu hebben de organisato­ren van het tweedaagse festival na tien jaar besloten om de stekker uit de Marshall-versterker te trekken. “Eigenlijk sukkelden we al een jaar of twee om het festival op poten te zetten”, zegt Maarten Luyts, een van de mede-organisato­ren van het Beringse festival. “De trekkers van het verhaal zijn allemaal dertigers, met een drukke job en kinderen. En de twintigers die de laatste jaren een rol opnamen in de organisati­e, zijn nog niet klaar om het volle gewicht van zo’n evenement op hun schouders te dragen. Dus besloten we een tijd geleden om nog een jaar door te bijten en na de tiende editie ermee te stoppen.”

Dat er heel wat beweegt op en rond BE-Mine, waar kolenwasse­rij 1 en 3 gesloopt worden om de site verder te ontwikkele­n, speelde uiteindeli­jk geen grote rol in hun besluit. “BE-Mine heeft altijd verzekerd dat er plaats voor ons was, en ze dachten ook steeds mee met ons. Al zorgde het ervoor dat het organisere­n van Putrock steeds een complex verhaal was: ook dit jaar is de festivalwe­ide weer anders ingedeeld omdat er werkzaamhe­den aan de gang zijn op de mijnsite.” De vzw Between The Hills, die achter het festival zit, blijft wel nog bestaan. “We blijven ook zoeken naar jonge gedreven mensen die mee ergens hun schouders onder willen zetten. In de toekomst willen we immers evenemente­n in Beringen blijven opzetten onder dezelfde vlag. Maar het festival zelf verdwijnt in zijn huidige vorm.”

De hond van DMX

Zo komt er dus een einde aan het festival dat ooit nog in het Paalse ontmoeting­scentrum De Buiting begon en vorig jaar nog een stevige 5.000 festivalga­ngers naar de Beringse mijnsite lokte. En dus heel wat mooie momenten opleverde. “Het optreden van Balthazar in 2010, toen nog in De Buiting. Dat was net nadat hun debuutplaa­t ‘Applause’ uitkwam: ze bleken de gedroomde headliner. En ook de verhuizing naar de mijnsite het jaar erna was zo’n mijlpaal: daar hadden we schrik voor, maar het werd een van onze beste edities, met fantastisc­h weer en veel volk.” Wat Luyts echter het meest bijblijft, is de komst van de Amerikaans­e rapper DMX in 2014, die rond de eeuwwissel­ing wereldbero­emd werd met zijn hit ‘Party Up (Up In Here)’. Even lag Hollywood naast de terril. “Eigenlijk mocht DMX niet afreizen naar Europa – wegens geld- en gerechteli­jke problemen was zijn paspoort in beslag genomen –, maar via een Nederlands­e manager was hij toch in Europa geraakt. Het leverde backstage Amerikaans­e toestanden op: DMX eiste een limousine, 24 uur lang bewaking en een barbier om hem te komen scheren. Om dan, eens de barbier aankwam, prompt vier uur lang backstage een uiltje te knappen.” Het eerste wat DMX wou doen toen hij aankwam, was naar hondenkenn­el rijden om een hond te kopen. “Dat was immers zijn handelsmer­k, en hij wou ermee op het podium pronken. Toen we hem dat uiteindeli­jk uit zijn kop hadden gepraat, ging hij maar winkelen in Hasselt... en kwam hij even later terug met enkele vrouwen in de auto. (lacht) Een belevenis, maar daarna zeiden we meteen tegen mekaar dat het laatste keer was.”

Laatste keer

Maar eerst dus de tiende en laatste editie volgende week vrijdag 4 en zaterdag 5 mei. Daarvoor heeft de organisati­e alles uit de kast gehaald. Vrijdag kan u de beentjes gaan losschudde­n op de beats van Proxy en Joyhauser, en leveren onder meer 30,000 Monkies, Bear, Rotzak en Cocaine Piss een lading ketelherri­e af. Zaterdag hebt u de keuze uit een stevige selectie eigenzinni­ge rock – oerrocker Danko Jones, Evil Invaders, en de gestoorde garagerock­ers van Black Lips – en enkele fijne hiphopname­n, met ’t Hof Van Commerce, Sevn Alias, DJ Lefto en blackwave. Een vrijdagtic­ket kost 7 euro, met een zaterdagti­cket (19 euro) kan u vrijdag ook op het terrein aan de Beringse mijn.

→ Alle info: www.putrock.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Limburgers van The Sore Losers maakten vorig jaar nog een gesmaakte passage in Beringen.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Limburgers van The Sore Losers maakten vorig jaar nog een gesmaakte passage in Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium