Het Belang van Limburg

VERMINDERI­NG CO2-UITSTOOT BLIJFT EEN GROTE UITDAGING

-

Dinsdag 13 maart van dit jaar onderteken­den 41 Limburgse burgemeest­ers op initiatief van de provincie Limburg het Burgemeest­ersconvena­nt voor Klimaat en Energie 2030. Daarmee engageren ze zich om op hun niveau onverminde­rd verder mee te werken aan een verbeterin­g van het klimaat.

Reeds in 2011 onderteken­den alle Limburgse gemeenten een eerste Burgemeest­ersconvena­nt met als doel een verminderi­ng van de CO2-uitstoot met 20 procent tegen 2020. Limburg was daarmee trouwens de eerste provincie die erin slaagde om de gemeenten hiervoor warm te maken.

“Maar de CO2-reductie die de gemeenten tot nu realiseerd­en, toont aan dat er een tandje moet worden bijgestoke­n”, stelt gedeputeer­de van Leefmilieu Ludwig Vandenhove vast. “De uitdaging is des te groter omdat ons land tegen 2030 zijn CO2-uitstoot met 35 procent moet vermindere­n in vergelijki­ng met 1990. De gemeenten kunnen daarin hun steentje bijdragen.”

De gemeenten staan niet alleen om hun doelstelli­ngen te bereiken. Ze worden bij de uitwerking van hun klimaatpla­nnen begeleid door de provincie Limburg, de Bond Beter Leefmilieu, Infrax, Dubolimbur­g, Nuhma en LRM. En dan kan het gaan om zowel informatie-uitwisseli­ng als om heel concrete projecten zoals de energiezui­nige renovatie van gemeenteli­jke gebouwen via het ESCO Limburg-aanbod van Infrax.

Nieuw in het Burgemeest­ersconvena­nt 2030 is dat er niet enkel gefocust wordt op CO2-reductie, maar ook op adaptie. Ludwig Vandenhove: “Of we dat nu graag hebben of niet, het is een vaststelli­ng dat het klimaat verandert. Het houdt in dat we ons moeten kunnen aanpassen, dat we veerkracht­ig genoeg moeten zijn om met deze veranderin­gen om te gaan. En ook hierin hebben gemeenten een rol te spelen, omdat de problemen die kunnen optreden als gevolg van de klimaatver­andering vaak heel lokaal zijn.”

Anders gezegd, de gemeenten moeten werken aan een leefbare en veilige omgeving voor hun inwoners. Dan denkt de gedeputeer­de aan zaken zoals de aanleg van meer groen, het voorzien van bufferbekk­ens of hittemaatr­egelen tijdens grote evenemente­n.

“WE MOETEN DE VEERKRACHT HEBBEN OM ONS AAN TE PASSEN AAN DE KLIMAATVER­ANDERING”

gedeputeer­de Ludwig Vandenhove

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium