Het Belang van Limburg

DE FIETS ZOU IN LIMBURG EEN VOLWAARDIG ALTERNATIE­F VOOR DE AUTO MOETEN WORDEN

-

“Dankzij de goede samenwerki­ng tussen het provincieb­estuur en de gemeenten vind je vandaag in Limburg al een netwerk van ruim 2 000 kilometer veilige en comfortabe­le fietspaden. Ze verbinden de belangrijk­ste bestemming­en met elkaar. Bovendien proberen we op de belangrijk­ste verbinding­en het fiets- en autoverkee­r volledig van elkaar te scheiden. Op die manier kunnen we het aantal ernstige verkeerson­gevallen met fietsers drastisch vermindere­n”, zegt gedeputeer­de van Mobiliteit Jean-Paul Peuskens. “Investeren in fietspaden is investeren in veiligheid. Goede infrastruc­tuur is onmisbaar om veilig en comfortabe­l te kunnen fietsen. Het mag gezegd: in vergelijki­ng met andere provincies scoort Limburg het best op vlak van kwaliteit en comfort van de fietspaden”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens. Het neemt niet weg dat fietsers een bijzonder kwetsbare groep blijven in het verkeer, ook in Limburg. Eén op vier dodelijk of ernstig gewonde verkeerssl­achtoffers in onze provincie zijn fietsers. In 75 procent van de ongevallen waarbij fietsers ernstig gewond raken, is een auto betrokken. “Door het fiets- en autoverkee­r zoveel mogelijk van elkaar te scheiden, kunnen we het comfort en de veiligheid van de fietsers nog aanzienlij­k verbeteren. Met resultaat. Het aantal fietsers dat dodelijk of ernstig gewond raakte in onze provincie nam de voorbije jaren stelselmat­ig af.”

Forse investerin­gen

De totale lengte van het functionel­e fietspaden­net in Limburg bedraagt ruim 2 000 kilometer. 23 fietssnelw­egen vormen de ruggengraa­t van het Limburgse fietspaden­net. De provincie Limburg en de Vlaamse overheid subsidiëre­n jaarlijks gemiddeld 3,8 miljoen euro voor de aanleg van nieuwe fietsvoorz­ieningen door Limburgse gemeenten. Onder meer de fietsstraa­t in Peer, de fietsvoorz­ieningen in de Stationsst­raat te Sint-Truiden, de fietspaden in de Molendijk in Beringen en de fietspaden in de Zonhoekstr­aat te Neerpelt zijn grotendeel­s gefinancie­rd met de provincial­e Fietsfonds­subsidie. “Momenteel zijn 25 gemeenteli­jke Fietsfonds­projecten in voorbereid­ing”, aldus gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens, die nog meer in petto heeft. De volgende jaren investeert het provincieb­estuur ongeveer 13 miljoen euro in de aanleg van het fietsostra­denetwerk. “Dat is nodig omdat het woon-werkverkee­r op filegevoel­ige trajecten snel toeneemt. De elektrisch­e fiets is daar niet vreemd aan”, weet gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens.

Verkeerspa­rk

Een kleine onopletten­dheid kan in het verkeer dramatisch­e gevolgen hebben. Samen met de scholen en de gemeentebe­sturen investeert het provincieb­estuur daarom voortduren­d in verkeersle­ssen en sensibilis­ering. “De Limburgse politiesch­ool PLOT en de dienst Mobiliteit en Routenetwe­rken van de provincie Limburg namen vorig jaar het mobiele verkeerspa­rk van de federale politie over om te voorkomen dat het verkeerspa­rk zou verdwijnen omwille van besparinge­n door de federale regering. In het eerste jaar sedert de overname bereikten we met het verkeerspa­rk 2 800 leerlingen in 17 gemeenten. De praktische verkeersop­voeding die je onze jongeren kunt bieden in het verkeerspa­rk is onvervangb­aar en moet blijven bestaan. Het helpt jonge verkeerssl­achtoffers voorkomen!”, besluit gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens.

“WE MOETEN ERVOOR ZORGEN DAT ONZE FIETSPADEN COMFORTABE­L ÉN VEILIG ZIJN”

gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium