Het Belang van Limburg

Schauvlieg­e wil af van plastic rond groente en fruit

Minister van Leefmilieu stapt met ambitieus verpakking­splan naar regering

- Indra DEWITTE/Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) gaat nog voor de zomer met een verpakking­splan naar de regering. In dat plan zit niet alleen de langverwac­hte regeling voor statiegeld, maar ook een verbod op plastic en verpakking allerhande. “De producent wordt 100% verantwoor­delijk voor het afval dat hij veroorzaak­t.”

Drie op de vier Limburgers zijn voor statiegeld, zo bleek afgelopen week uit de enquête van onze krant. “We merken ook dat het draagvlak groeit”, zegt Joke Schauvlieg­e. “Mensen ergeren zich aan zwerfvuil.” Schauvlieg­e wil niet alleen de plastic draagtasje­s verbieden, maar ook de dunne zakjes voor groente en fruit, zoals in Wallonië ook al is ingevoerd.

Al moet de minister voor de verpakking van sommige voeding rekening houden met de regels voor voedselhyg­iëne die dan weer een bevoegdhei­d zijn van de federale overheid. Ook de wikkels rond broccoli, de plastic bakjes voor aardbeien en de papiertjes rond suikerklon­tjes zijn voorbeelde­n van het soort zaken dat binnenkort mogelijk wordt verboden. “Maar ik moet eerst nog de goedkeurin­g krijgen van de Vlaamse regering.” Ze laat zich niet afschrikke­n door de N-VA die zich al eerder tegen het statiegeld heeft gekant. “Binnen de regering heb ik nog niets van die tegenkanti­ng gehoord.”

Drie op vier Limburgers is voor statiegeld, zo bleek uit onze enquête. Verrast? “Nee, het draagvlak groeit. Mensen ergeren zich aan vuilnis. Blikjes en plastic flessen maken daar een groot deel van uit. Statiegeld werkt ook. Dat zie je in Duitsland. Al was het daar in het begin wel wennen.” Waarom voert u dat statiegeld niet gewoon in? “Dat wil ik ook wel doen, maar dat vraagt tijd. Bovendien is Vlaanderen klein. Het statiegeld in heel België invoeren, zou natuurlijk het beste zijn. In het regeerakko­ord staat dat er een studie over zou komen. Die is twee jaar geleden afgerond. Voor ons is dat de bijbel. Sindsdien zijn we de invoering aan het voorbereid­en. Intussen hebben we de sector twee jaar de tijd gegeven om met een beter alternatie­f te komen. Zo zijn ze met de Mooimakers gestart.”

Wie is ‘de sector’?

“Verpakking­ssector Fost Plus, Fevia (voedingsin­drustrie), Comeos (winkels), Colruyt, Inbev, Coca-Cola enz, …” Dat is toch niet echt gelukt als je kijkt naar het zwerfafval langs de weg. “Wel, we zijn op die resultaten van de alternatie­ve aanpak van de Mooimakers aan het wachten. Maar die campagne is pas in 2016 gestart.” Sommigen zeggen zelfs dat het afval in een paar jaar tijd met 40 procent is gestegen. Klopt dat? “Mijn gevoel is dat het zwerfvuil niet is gedaald, maar die 40 procent lijkt me ook sterk overdreven.” Hoe ver staat u nu eigenlijk met uw plan? “Ik ga daar voor de zomer mee naar de regering.” “Ze Maar toch zijn al N-VA er afgeschote­n? in heeft elk geval het statiegeld nog niet mee intussen naar de regering gekomen.” Iedereen zegt dat blikjes heeft ook en flesjes andere maar cijfers. 12% N-VA van “Dat het de moeite zwerfvuil hangt is er om vormen van statiegeld af en of het je in daarom over te voeren. volume niet spreekt zijn heel of over licht, gewicht. maar in Petflessen volume gaat en blikjes het wel zwerfvuil.” degelijk om ongeveer de helft van het In op onze de vijf enquête ook wel staat zelf trouwens iets op de dat grond één “Dat gooit. viel me ook op: iedereen ergert zich aan wel zelf zwerfvuil, zaken op maar de grond.” mensen gooien ook Toch ziet u zijn soms de mensen vervuilers zaken moeilijk weggooien? te vinden: “Ja, en ik spreek hen daar ook over aan. Ze worden dan soms wel kwaad, maar veel mensen geven me ook gelijk.”

Wat ziet u hen dan dumpen?

“Ik fiets veel en dan zie je al eens iemand de wikkel van een energieree­p weggooien. Wat we nodig hebben, is een cultuuroms­lag, ander gedrag.” En wat zegt u dan: ik ben minister van Leefmilieu, raap dat op? “Als we er elkaar op zouden aanspreken, zou dat ook al helpen.” Maar zorgt statiegeld ook voor een gedragswij­ziging? “Als je 25 cent voor een blikje of een flesje krijgt wel.” Onze lezers zijn ook voorstande­rs van hogere boetes. “We hebben die net fors verhoogd, van de 350 euro die je maximaal kan krijgen voor een GAS-boete tot 800 euro à 2 miljoen euro die een rechter je kan geven. We trekken ook meer geld uit voor camera’s, zodat we de pakkans kunnen vergroten. Die subsidiëre­n wij via de Mooimakers.” Dus de verpakking­sindustrie betaalt die camera’s?

“Inderdaad.” Maar kan u ook een datum geven voor die beslissing over statiegeld?

“Deze lente.” De lentebloes­ems zijn er, ze zijn bijna uitgebloei­d. “Ja (lacht). Het is druk op de toeristisc­he routes in Limburg, hoor ik. Maar ik ga niet alleen met het statiegeld naar de regering, want dat gaat alleen over blikjes en flessen. Ik ga met een volledig plan voor verpakking. Ook over hoe we verpakking vermijden en hoe we de blauwe zak gaan uitbreiden.” Wie is eigenlijk nog tegen dat statiegeld? “Open Vld en N-VA. Ik merk in alle partijen wat koudwaterv­rees. We hebben een systeem van PMD dat goed gewerkt heeft.” Maar van de flessen die via de blauwe zak ingezameld worden, wordt maar 24% hergebruik­t. Hoe gaat u de andere politieke partijen overtuigen? “De PMD heeft zijn grenzen, we moeten een stap verder gaan. Binnenkort zullen botervloot­jes, folies en andere plastics in de blauwe zak mogen. Als we de hele visie op verpakking­en voorleggen aan de regering, denk ik wel dat de rest erop ingaat.” Open Vld en N-VA gaan misschien zeggen: het mag niet gebeuren op kap van de winkeliers. “Het zal altijd op iemands kap zijn. Nu betaalt de burger via de gemeenten, die opdraaien voor het opruimen van het zwerfvuil. De verantwoor­delijkheid voor het afval leggen wij bij de producente­n. Het systeem moet eenvoudig zijn: wie het afval op de markt brengt, draait er ook voor op.

Wanneer wordt uw plan ingevoerd?

“Dat zal voor 2019 zijn. Ik wil de wet nog voor deze legislatuu­r.” Dus geen wikkels meer rond broccoli? Geen aardbeien meer in gewone plastic bakjes?

“Bijvoorbee­ld.” Met welke minister moet u daarvoor rekening houden? “Met die van Volksgezon­dheid. Voor sommige voeding zijn er regels.” Maar in biowinkels kan je ook broccoli krijgen zonder plastic.

“Dat moeten we dus bekijken.” Is composteer­bare bioplastic een alternatie­f? Of is die milieu-impact ook nog te groot? “Bioplastic kan voor sommige toepassing­en een oplossing zijn. Maar pas als er voor de rest geen andere plastics meer gebruikt worden, anders verstoren ze het recyclagep­roces.” In Wallonië zijn de gratis plastic zakjes anders afgeschaft. Zowel die aan de kassa als die voor groente en fruit. In Brussel ook de draagtasje­s, die van groente en fruit verdwijnen dit najaar. “In theorie, want op de zondagse markt aan Brussel Zuid krijg je nog altijd plastic zakjes. Je kan dus veel invoeren als toch niemand controleer­t.”

Gaat u ook alle plastic verbieden?

“Voor sommige zaken zal het niet lukken. Voor vis en vlees bijvoorbee­ld. Daarom zeg ik: we hebben een mentalitei­tswijzigin­g nodig. Want je kan wel van alles verbieden, maar je kan niet overal een agent zetten.” In Rwanda zie je nergens zwerfvuil. Ze zijn er zo streng op plastic zakjes dat je aan de grens gecontrole­erd wordt, net als op drugs. Je riskeert ook tot 4 jaar celstraf. Maar het systeem werkt wel. Misschien kan u zoiets invoeren? “Nee, want we leven hier nog in een democratie. Bovendien maken we deel uit van een Europese markt. Voor alle duidelijkh­eid: we zijn nog altijd koploper wat sorteren en voorkomen van afval betreft. We hebben ook nog iets als een federale verpakking­sheffing.” Dat betalen we dan toch zonder daar veel over te weten. Hoe ver wil u gaan in het verbieden van plastic? In het Verenigd Koninkrijk schaffen ze ineens ook plastic rietjes, plastic oorstokjes en plastic cocktailpr­ikkers af. “Oorstokjes of rietjes zitten nu niet in mijn plan. Het is ook belangrijk dat je de zaken niet bruskeert en dat je niet alles op één hoop gooit. Een aantal zaken kan je wettelijk niet alleen in Vlaanderen regelen.” “We Waarom kunnen zijn al spelen? zouden klein. Het we is geen belangrijk voorbeeldr­ol dat we samen met Brussel en Wallonië werken.” Maar en willen mensen misschien zijn dat ook zwerfafval herbruikba­re beu “Het rietjes? is ook goed dat de consument zelf zaken weigert rietjes kiest, en bijvoorbee­ld dat moeten we voor stimuleren.” papieren De eerste consument stap moet is er de klaar politiek voor, wel maar de nemen, zegt de ceo van het Noorse bedrijf Infinitum, dat het statiegeld regelt. “Dat is waar en in de nota die ik voorleg aan de Vlaamse regering staat dat de producent van de verpakte producten verantwoor­delijk moet zijn voor het afval dat hij veroorzaak­t.”

Voor 100 procent?

“Ja, voor 100 procent.”

Moeten zij het afval ook opruimen?

“Of de kosten dragen. Nu betalen de gemeenten, de burgers dus, 155 miljoen per jaar voor het opruimen van zwerfvuil.” We zijn nu een koffie aan het drinken met verpakte suikerklon­tjes, koekjes en melkpotjes. Die verpakking­en mogen dan ook niet meer? “We moeten daar op een verstandig­e manier mee omgaan, plots alles verbieden kan ook averechts werken. Verpakking­en hebben soms een functie en kunnen voedselver­spilling tegengaan. Maar voor suikerklon­tjes bijvoorbee­ld is dat overdreven. Ik moet in elk geval nog eerst met mijn nota naar de Vlaamse regering.” Zijn er in de regering dan ook partijen tegen verpakking­en? Of moeten jullie alleen de verpakking­ssector overtuigen? “We hebben pas een overleg gehad met de hele sector, niet alleen met Fost Plus. Maar ook met Comeos, Colruyt, Lotus… We hebben hen heel duidelijk gezegd: als jullie hier niet in meegaan, zal het toch gebeuren. Ik had er voor de eerste keer een goed gevoel bij. De sector beseft stilaan dat stilstaan geen optie is.” Bent u klaar voor de tegenwind, want die zal er komen. Of u bent dat al gewend misschien? “In de vorige legislatuu­r heb ik ook de geluidsnor­men gewijzigd en daarvoor

“Als ik mensen iets op de grond zie gooien, spreek ik hen aan. Ze worden dan soms kwaad, maar

we hebben ander gedrag nodig.”

hebben zelfs drummers voor mijn deur geproteste­erd. Maar intussen is de mentalitei­t veranderd en dragen mensen zelfs oordopjes.” We veronderst­ellen dat jullie al gekeken hebben of hier een draagvlak voor is. Wie is er tegen?

“De kleine zelfstandi­gen.” Unizo nationaal is tegen, maar Limburg is voorstande­r. “De kleine winkels hebben schrik en daar heb ik begrip voor, maar daar hebben we oplossinge­n voor. Niet elke winkel moet een machine hebben om leeggoed terug te nemen. In Duitsland is dat ook niet. Je kan ook in een containerp­ark het leeggoed terugnemen. Belangrijk is dat we goed luisteren en dat we de knelpunten kennen. Deze week had ik voor de eerste keer het gevoel dat iedereen mee wilde.” Je kan natuurlijk tegen zo’n handelaar zeggen dat een machine niet verplicht is, maar je kan er ook voor zorgen dat een handelaar er iets aan verdient. In Noorwegen krijgen ze dan een korting op een milieuheff­ing. Hoort dat bij de mogelijkhe­den? “Of de instelling die het statiegeld gaat beheren, kan bijvoorbee­ld tussenkome­n in de investerin­g in zo’n machine. Je kan de handelaar ook rechtstree­ks vergoeden voor zijn inspanning­en.” Wat sommigen ook zeggen, is dat jongeren het gewend zijn om veel verpakte voeding te verbruiken. “We hebben via de scholen mensen geleerd om selectief in te zamelen. Nu hebben we ook een lespakket voor het derde leerjaar, een boek van Marc De Bel waarin een aantal personages strijden tegen zwerfvuil. Milieuzorg loopt al langer op school, dit wordt er aan toegevoegd.” Een van onze journalist­en is naar een dorp in Engeland getrokken dat afvalvrij is. Gelooft u daar in? “Wel, ik had vroeger een buurman die op zijn boerderij helemaal geen afval had. De vuilniskar moest daar ook niet langs. Maar we moeten er wel voor zorgen dat mensen niets aan comfort kunnen inboeten én dat het allemaal eenvoudig is, anders zal het niet lukken. En natuurlijk willen we absoluut vermijden dat het afval in de tuin of in een allesbrand­er wordt verbrand.” Maar je zal toch altijd iets aan comfort moeten inboeten, het feit alleen al dat je met je zakje naar de winkel moet.

“We moeten daar gewoon de tijd voor nemen. Met glazen flessen gaan we ook al terug naar de winkel. Het is een kwestie van gewenning.” En gewoon taks heffen op plastic zakjes, zou dat niet werken? “We hebben al een federale heffing, maar die werkt niet ontradend.” Maar je zou ook degenen kunnen belonen die minder verpakking­en gebruiken. “Ik vind toch dat vooral degenen die de verpakking produceren moeten nadenken, maar Europa zou ook moeten volgen. Want we zijn klein als regio. Fabrieken gaan ook niet alleen voor de Vlaamse markt alternatie­ven bedenken voor bijvoorbee­ld melk. Vroeger, bij de start van PMD, waren we toonaangev­end.”

Maar nu lopen we achter. Hoe winkelt u?

“Zelf winkel ik niet zoveel.”

Oké, hoe winkelt uw man dan?

“We gebruiken ook herbruikba­re tassen, maar ik ben ook niet heiliger dan de paus.” Letten mensen daar op?

“Ja hoor.” In Limburg zit ook een producent die allerlei fruit verpakt, vooral voor export. Dus daar gaan ze jobs verliezen? Waar gaan we er bij krijgen? “Er zullen nog altijd zaken verpakt zijn, maar dat zal op termijn biologisch afbreekbar­e verpakking zijn. En er zullen ook jobs bijkomen voor die containers. De verpakking­sindustrie zal niet verdwijnen, maar ze gaan zich wel moeten aanpassen.” U hebt nog wat heikele dossiers waar u mee naar de regering moet. Het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen bijvoorbee­ld. Hoe ver staat het daar mee? We horen dat alle dossiers van ruimtelijk­e ordening aan elkaar gekoppeld zijn: ook het instrument­endecreet en de boskaart. Klopt dat? “Dat is ook logisch, ze gaan allemaal over ruimte.” In Limburg is er veel discussie over de verkeerskn­ooppunten en de voorzienin­gen in dat beleidspla­n ruimte Vlaanderen, want daar zal je mogen ontwikkele­n. Moet je én een verkeerskn­ooppunt hebben én een voorzienin­g om te bouwen? Is het en/en of en/of? “Ik ben voorstande­r van en/of, een van de twee voorwaarde­n volstaat. In het plan is trouwens al opgenomen dat ook toekomstig­e knooppunte­n in aanmerking komen.” Ook over de verhandelb­are bouwrechte­n is discussie. Komt er eerst een proefproje­ct? “Nee, dat hoeft niet. Wie zal die bouwrechte­n gebruiken? Dat zullen toch vaak projectont­wikkelaars zijn die in een bepaalde zone niet meer zullen mogen bouwen en in ruil op een andere plaats dan weer hoger mogen gaan.” Blijkbaar is er ook discussie over de 100 procent vergoeding van wie niet meer mag bouwen. Iemand met een stuk grond dat niet aan een uitgeruste weg ligt, zou minder krijgen? “Je krijgt 100 procent van de huidige waarde, ook als je bouwgrond achterin ligt, maar dan is dat ook minder waard.” Wanneer gaan jullie uit die dossiers raken?

“Geen idee.” Is Bourgeois al met een voorstel gekomen voor de boskaart die ongeveer een jaar geleden werd ingetrokke­n?

“Nog niet. Er wordt wel aan gewerkt.”

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium