Het Belang van Limburg

Op bezoek in het Britse Penzance, de eerste plasticvri­je stad

Penzance eerste plasticvri­je stadje in Groot-Brittannië

- Guy THUWIS en Sven DILLEN Wie zelf ook in een plasticvri­je gemeente wil wonen, kan hiervoor zorgen als plaatselij­k vertegenwo­ordiger van Surfers Against Sewage. Info: www.sas.org.uk

“We startten in september vorig jaar met de campagne van SAS om Penzance plasticvri­j te maken. De hele gemeenscha­p stond er onmiddelli­jk achter en een half jaar later kregen we als eerste stad in GrootBritt­annië de plasticvri­je status.”

Inmiddels zijn ze al met 11 en hebben al

250 andere gemeenten zich aangemeld, ook buiten Groot-Brittannië. “Als er Limburgse gemeenten willen meedoen: we hebben een bruikbare handleidin­g en vijfpunten­plan dat jullie kunnen volgen.” Radiojourn­aliste Rachel Yates (43) is de vrouw die Penzance op de plasticvri­je kaart heeft gezet. Haar campagne heeft eerst de Britse en nu ook de wereldpers naar Cornwall gehaald. Na een interview voor de Japanse televisie, maakt ze ook tijd voor Het Belang van Limburg.

Surfers Against Sewage, kortweg SAS, is 28 jaar geleden begonnen met een campagne tegen de lozing van rioolwater in zee. “Inmiddels wordt het afvalwater overal gezuiverd en hebben we zuiver, kristalhel­der water waar je metersdiep in kunt kijken. Nu is plastic het belangrijk­ste thema van SAS. We doen daarom opruimacti­es op de stranden. Het grote probleem zijn de microplast­ics die je niet altijd ziet”, zegt Yates.

Tranen van zeemeermin­nen noemen ze hier de minuscule stukjes plastic die op zee drijven en op de stranden aanspoelen. Sir David Attenborou­gh heeft met zijn documentai­re Blue Planet de Britten een plasticgew­eten geschopt. Ook het Britse koningshui­s en parlement zijn ontdaan door de beelden van het vergiftigd­e babywalvis­je en hebben de strijd tegen wegwerppla­stic geopend. Koningin Elisabeth kondigt een ban af op plastic rietjes en flesjes in Buckingham Palace en premier May belooft de invoering van statiegeld tegen het einde van het jaar.

Lotus

Penzance is een klein 17.000 inwoners tellend maar levendig stadje waar veel toeristen en mensen uit de omgeving komen winkelen. Het ligt afgelegen in Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland. Land’s End, de kaap waar Engeland stopt, ligt vlak bij dit oude mijnstadje. Het standbeeld van Humphrey Davy, de uitvinder van de mijnwerker­slamp, domineert de belangrijk­ste winkelstra­at.

In het straatbeel­d is niet erg zichtVoor baar dat Penzance plasticvri­j is. Er ligt wel weinig zwerfvuil. In de zaken die deelnemen aan de campagne, wordt ons duidelijk dat ze het wel degelijk menen, maar ze zijn er nog lang niet. “In ‘The Cornisch Hen’ krijgen we koffie in een porseleine­n kop. De porties fruit worden in plastic potjes gedaan, maar dan wel bio-afbreekbaa­r plastic dat gecomposte­erd kan worden. Het bestek is uit hout, de rietjes uit papier. Maar de koekjes bij de koffie zijn allemaal apart in plastic verpakt. Speculaasj­es van het Belgische Lotus… Slager Ian Lentern heeft zich nog maar pas aangeslote­n bij de campagne en is nog op zoek naar het juiste verpakking­spapier. “Niet makkelijk om vinden. Als we onze vleeswaren straks in papier verpakken, mag het bloed niet in de boodschapp­entas van de klant druipen. Het moet een degelijk alternatie­f zijn.”

Spanje

Kruidenier Malcolm Hendy is al een half jaar geleden overgescha­keld. “Door de tv-programma’s van David Attenborou­gh heb ik gezien welke problemen het plastic veroorzaak­t. We trachten onze inkopers op te voeden zodat ze overschake­len op plasticvri­je verpakking­en. Het moeilijkst­e blijft de verpakking voor producten die ook naar de supermarkt­en gaan. fruit en groenten is het relatief makkelijk om alternatie­ven te vinden. Voor seizoensge­bonden producten zoals frambozen of braambesse­n die we nu uit Spanje krijgen, blijft het echter problemati­sch. Jonge slablaadje­s leveren de groothande­laars ook in plastic in plaats van mooie kartonnen doosjes. In de zomer is dat geen probleem, dan komt al het fruit en groenten van lokale boeren.” Het kost de winkelier ook meer werk om zijn in bulk geleverde groenten en fruit duurzaam te verpakken. Aardappele­n tast hij bijvoorbee­ld netjes in kleine papieren zakken van 1 of 2 kilo. Bio-afbreekbar­e verpakking­en of papieren zakken zijn ook drie keer zo duur. Maar daar ligt Malcolm niet wakker van. Het is voor hem meer een roeping. “It’s not a job, it’s a lifestyle. Je hebt ook niet voor alles een verpakking nodig. Veel klanten nemen gewoon een mandje en doen hun boodschapp­en los in een draagtas. Op die manier sparen we ook bomen. Bovendien is de verkoop als een raket omhoog gegaan sinds we aan de campagne deelnemen. Eigenlijk is veel wat we nu doen weer hetzelfde als we ongeveer twintig jaar geleden deden. Omdat alles nu veel sneller moet, hebben de mensen geen tijd meer om hun groenten te laten wegen. Aan de kassa’s van de supermarkt gaat alles vliegensvl­ug met barcodes, maar we mer-

Onze sladozen zijn gemaakt uit plantaardi­g plastic en we geven er houten bestek bij

Sasha Williams uitbaatste­r The Granary

ken stilaan een kentering. Wij zijn een van de laatste grote onafhankel­ijke kruidenier­s met vier winkels in de regio en we zijn overal overgescha­keld op plasticvri­j.” Alle klanten die we aanspreken, reageren unaniem positief. Een oudere vrouw vindt het initiatief van Malcolm om zelfs worsten in vetvrij papier te verpakken prachtig voor het milieu, maar heeft toch één nadeel ontdekt. “Door het papier zie je niet meer hoe het vlees eruitziet. Spijtig…”

Pionier

“Vier maanden lang heb ik de leverancie­r van selder en komkommers bestookt met e-mails, maar nu is het eindelijk gelukt. Ze zijn nu niet langer meer in plastic verpakt”, lacht Sasha Williams. Sasha is een pionier die al elf jaar geleden in haar biologisch winkeltje ‘The Granary’ startte met het bannen van plastic. Ze was de eerste Plastic Free Champion van Penzance. “We hebben nooit plastic draagtasse­n gegeven, de mensen hebben hier de keuze tussen papieren of katoenen zakken. Mensen kunnen hier hun drinkbeker­s vullen met water en we verkopen alleen maar glazen flessen. Onze sladozen zijn gemaakt uit plantaardi­g plastic en we geven er houten bestek bij.”

Maar zelfs voor Sasha is de plasticvri­je keten nog niet rond. “Sojabonen worden nog altijd in plastic verpakt door de leverancie­r uit Devon. Ik blijf aandringen op alternatie­ven en nu willen ze het proberen met bio-afbreekbaa­r plastic. Ook granen van plaatselij­ke boeren komen nog binnen in plastic zakken. En theebuiltj­es worden wel geleverd in een mooie kartonnen doos, maar daar zitten plastic zakken in om de thee vers te houden.”

Met de start van de plasticvri­je campagne, heeft Sasha geen enkele moeite meer om mensen te overtuigen. “Mensen weten duidelijk waarmee we bezig zijn dankzij de publicitei­t voor de campagne. Ze hebben met Blue Planet ook een zicht gekregen op de gevolgen van plastic op het zeeleven.” Bankbedien­de Liam Hill, een klant loopt warenhuis Co-operative buiten met plastic flesje cola , chips en boterhamme­n in plastic verpakt. “Een goed idee om plastic te bannen. Het is geen leuk zicht overal plastic tegen te komen. Maar op het werk of thuis sorteren wij het afval wel en zo zorgen we ervoor dat het plastic toch gerecyclee­rd wordt.” Waarom hij niet liever in een plasticvri­je winkel shopt? “Doe ik ook wel, maar tijdens mijn middagpauz­e heb ik weinig tijd. Bovendien is het duurder in een kleine winkel…”

Ketens

Rachel Yates hamert erop dat plasticver­vuiling een globaal probleem is. “Plastic wordt via de grote rivieren in zee gedumpt. Het heeft ook te maken met slecht afvalbehee­r. Hier wordt pas sinds een half jaar plastic apart gesorteerd en opgehaald bij de gezinnen. Maar nu China heeft aangekondi­gd dat ze geen plasticafv­al meer willen om te recycleren, moeten we andere oplossinge­n zoeken. Alles gaat nu naar een verook brandingso­ven en dat willen we niet.” Of ze niet tegen windmolens aan het vechten is? “Over deze campagne is echt wel heel goed nagedacht. We zijn er ons bewust van dat het niet in één nacht zal gebeuren. De grote ketens zijn inderdaad nog lang niet mee. Onze sterkte is dat we lokaal werken en van onderuit beginnen. We krijgen nu grote steun van het publiek en als de mensen geen plastic meer willen kopen, zullen ook de supermarkt­en daarop inspelen. Iceland is al de eerste keten die heeft aangekondi­gd dat ze al haar merkproduc­ten voortaan duurzaam gaat verpakken in heel het land. Grote koffiekete­ns geven nu al korting als je koffie in herbruikba­re bekers koopt.”

In Penzance doen nu al 50 plaatselij­ke zaken mee aan de campagne. “Dat zorgt ervoor dat meer mensen in de stad komen winkelen en verhoogt de druk op de supermarkt­en aan de rand van de stad. Het grote probleem zijn de wegwerppla­stics. Sommige plastics die je meermaals gebruikt, zijn nuttig.” Veel negatieve reacties van de verpakking­sindustrie heeft Rachel niet gekregen. “Ik had wel een beetje strijd verwacht, maar verrassend genoeg heb ik heel weinig last van bashing. Er zijn wel mensen die gereservee­rd zijn omdat het niet makkelijk is de omslag te maken. Eén leverancie­r had zelfs voorspeld dat heel Penzance ‘out of business’ zou geraken, maar het tegendeel is waar. Tegen het toeristisc­h hoogseizoe­n moet de campagne duidelijk zichtbaar zijn. We gaan de bezoekers van Penzance laten zien wat we doen en hoe ze zelf ook iets kunnen doen. Er komen grote banners en borden bij het inrijden van Penzance.”

Opstandig

“Wij ondersteun­en dit verhaal volledig, maar ik moet erop wijzen dat het van onderuit is gestart. Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop Rachel Yates dit organiseer­t.” Burgemeest­er Dick Cliff (onafhankel­ijke) wil niet met de eer van Penzance plasticfre­e gaan lopen. Zijn stadje heeft volgens de burgemeest­er door de afgelegen ligging en eigen taal een aparte mentalitei­t. “Het is hier altijd meer Keltisch dan Brits geweest en we hebben dankzij de overzeese verbinding­en altijd goede contacten met Europa gehad. De inkomens zijn hier laag, ongeveer 75% van het EU-gemiddelde, en we hebben altijd geprofitee­rd van de Europese structuurf­ondsen.”

De blauwe oceaan heeft ook een artistiek publiek naar de regio gelokt. “Je hebt hier een mix gekregen van de artistieke bohemien die koos voor de kwaliteit van het leven en de plaatselij­ke bevolking die hard moest vechten om te overleven. Onze stad heeft daardoor zijn charme behouden, het is geen ‘chocolate-box’ toeristisc­h stadje. Ook de mensen hebben hun eigenheid en opstandig karakter bewaard. Zuivere lucht en water zijn bijvoorbee­ld altijd thema’s geweest. De campagne van SAS heeft de spots op Penzance gericht, eerst nationaal en nu zelfs internatio­naal. Vooral onder de kinderen leeft de campagne, zij voeren als het ware een gewapende strijd tegen het wegwerppla­stic. We hebben ook de aandacht getrokken van de nationale politiek en grotere bedrijven.” De inbreng van de gemeentera­ad blijft bescheiden. “De campagne is unaniem goedgekeur­d door onze raad. Ze hebben onze politieke steun en voor de rest gaan we bij onze diensten omschakele­n op plasticvri­je alternatie­ven. Ook het bedrijfsle­ven, toerisme en district staan achter de campagne.. It’s

gonna take us a time. Het zal een paar jaar duren om alle wegwerppla­stic te bannen. Er wordt nu veel gediscussi­eerd over alternatie­ven. Wat is beter: composteer­baar cellofaan of plantaardi­ge plastics? Wat ontbreekt is een soort van controleor­ganisme. Liefst op Europees niveau zou men moeten beoordelen wat goede alternatie­ven voor plastic zijn”, besluit burgemeest­er Cliff.

Vooral onder de kinderen leeft de campagne, zij voeren als het ware een gewapende strijd tegen het wegwerppla­stic

Dick Cliff burgemeest­er Penzance

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rachel Yates: “Als de mensen geen plastic meer willen kopen, zullen ook de supermarkt­en daarop inspelen.”
Rachel Yates: “Als de mensen geen plastic meer willen kopen, zullen ook de supermarkt­en daarop inspelen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Malcolm Hendy: “Onze verkoop is als een raket gestegen.”
Malcolm Hendy: “Onze verkoop is als een raket gestegen.”
 ??  ?? Aan een raamaffich­e herken je de plasticvri­je zaken.
Aan een raamaffich­e herken je de plasticvri­je zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium