Het Belang van Limburg

Knuffel voor vrede

Historisch­e top in ontspannen en amicale sfeer

- Luc STANDAERT

SEOEL/PYONGYANG - Tijdens een historisch­e ontmoeting in de gedemilita­riseerde zone tussen beide Korea’s hebben de ZuidKoreaa­nse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet alleen afgesproke­n dat ze aan een vredesakko­ord gaan werken, maar ook dat ze samen willen streven naar een kernwapenv­rij Koreaans schiereila­nd.

De verwachtin­gen voor de top waren hooggespan­nen, maar Kim en Moon zijn erin geslaagd ze nog te overtreffe­n. Dat de beide Korea’s na een kleine 70 jaar eindelijk een eind zouden willen maken aan de onderlinge staat van oorlog was al min of meer aangekondi­gd.

Koude noedels

Maar dat ze ook zeggen te willen streven naar een kernwapenv­rij Koreaans schiereila­nd, was zeker nu nog niet verwacht. Want dat betekent dat Kim Jong-un niet alleen bereid is zijn kernwapenp­rogramma stop te zetten zoals hij al had aangekondi­gd, maar ook de al bestaande voorraad NoordKorea­anse atoombomme­n te vernietige­n.

Eigenlijk werd er een beetje van uitgegaan dat het thema atoomwapen­s zou worden opgespaard voor de topontmoet­ing tussen Kim Jong-un en de Amerikaans­e president Donald Trump, gepland voor ergens in juni. Maar de twee Koreanen zijn de Amerikaans­e president te vlug af geweest.

Er was vooraf een strak scenario uitgeteken­d voor de ontmoeting tussen de Koreaanse leiders, maar Kim doorbrak dat meteen. Net toen hij over de demarcatie­lijn (een betonnen stoepje dat de grens tussen beide Korea’s aanduidt) was gestapt en daarmee de eerste Noord-Koreaanse leider werd die voet op Zuid-Koreaanse bodem zette, nodigde hij president Moon uit om op zijn beurt ook een stapje in Noord-Korea te zetten. Hand in hand stapten beide leiders Noord-Korea binnen, en na de fotografen hun werk te hebben laten doen, weer buiten. Een en ander verliep in een ontspannen en vriendelij­ke sfeer met veel wederzijds­e grapjes. Kim grapte dat hij speciaal voor president Moon en met de nodige moeite het NoordKorea­anse koude noedelgere­cht Pyongyang Naengmyeon had meegebrach­t. Dat veroorzaak­te in Zuid-Korea een stormloop op de restaurant­s die dat Noord-Koreaans gerecht serveren, omdat talloze Zuid-Koreanen die stap naar verzoening tussen de Korea’s wilden vieren door Pyongyang Naengmyeon te eten. De gemoedelij­ke sfeer kenmerkte de hele top. Na de lunch, waarvoor de Noord-Koreaanse delegatie weer even de grens overstak naar huis, plantten de beide leiders een symboolboo­m, en maakten ze samen een wandeling, gevolgd door een lang gesprek onder vier ogen op een bank in het park.

“Goede dingen”

In de gemeenscha­ppelijke slotverkla­ring die na de top werd gepublicee­rd nemen de twee zich voor om binnen het jaar een eind te maken aan de staat van oorlog tussen hun beide landen, en te streven naar een kernwapenv­rij Koreaans schiereila­nd, al blijven ze redelijk vaag over die ‘denucleari­sering’. Er is ook afgesproke­n dat Moon Jae-in dit jaar nog naar Pyongyang komt.

De Amerikaans­e president Donald Trump toonde zich verheugd over de top en zijn resultaten. “Het Amerikaans­e volk zou heel fier moeten zijn over wat er nu gebeurt in Korea”, tweette Trump. “Er gebeuren goede dingen, maar de tijd zal het uitwijzen!”. De Amerikaans­e president had een speciaal bedankje voor zijn Chinese collega Xi Jinping. “Vergeet niet de steun die mijn goede vriend Xi ons geboden heeft, vooral aan de grens met Korea. Zonder hem zou het veel moeilijker geweest zijn!”

China had eerder al enthousias­t gereageerd op de Koreaanse top en de beide leiders geloofd voor hun moed.

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Een handdruk voor de geschieden­isboeken: Kim Jong-un (links) en Moon Jae-in ontmoetten elkaar gisteren en sloten meteen een vredesakko­ord.
Foto PHOTO NEWS Een handdruk voor de geschieden­isboeken: Kim Jong-un (links) en Moon Jae-in ontmoetten elkaar gisteren en sloten meteen een vredesakko­ord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium