Het Belang van Limburg

Statiegeld Joke

Door Indra Dewitte

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

We zijn het eens. En in Limburg zijn we het nog meer met elkaar eens dan in de rest van Vlaanderen. We hebben onze buik vol van die enorme berg zwerfafval. De beelden van de plastic soep in rivieren en zeeën, het nieuws dat er plasticpar­tikels in onze voedselket­en zitten (denk aan de vergiftigd­e koeien) en gewoonweg die vuile straten om de hoek werken ons zo op de heupen dat we oplossinge­n willen. En dan liefst van het soort dat resultaat oplevert. Want draai en keer het hoe je wil, de afvalberg wordt groter. Ondanks een hele rits dure initiatiev­en om de burger te responsabi­liseren, de uitbreidin­g van het systeem van blauwe zakken en allerlei prullen in de marge is er geen gram vuil minder. We zullen het hier dus nog eens zwart op wit schrijven: het.werkt.niet. Punt. En als er iets niet werkt en toch veel geld kost aan de maatschapp­ij, dan moet je bijsturen. Zoeken naar een aanpak die wel effect heeft. Dat is gezond boerenvers­tand.

Het heeft meer dan tien jaar geduurd vooraleer dat collectiev­e bewustzijn er was. Dat komt deels uit onwetendhe­id, deels uit gemakzucht. Al dat plastic en die wegwerpver­pakkingen zijn tenslotte uitermate makkelijk in een wereld waar elke seconde kostbaar is. Vuilnisemm­er in en weg ermee. Gelukkig zien we vandaag een kentering. Ruim driekwart van de Limburgers blijkt voorstande­r van de invoering van statiegeld. De Statiegeld­alliantie, die organisati­es, bedrijven en lokale overheden verbindt, is bezig aan een onstuitbar­e opmars. De steden en gemeenten zijn het beu om telkens 103 miljoen euro op te hoesten voor het opruimen van zwerfvuil. Ondertusse­n tonen andere landen hoe het wel moet. In Duitsland recycleert men via het statiegeld­systeem 98 procent van de plastic flessen, in Noorwegen bewijst het bedrijf Infinitum dat de producente­n een fantastisc­he rol kunnen spelen en in Nederland hebben Lidl en Aldi een eigen rendabel systeem uitgedokte­rd. In ons land lijken de lobbygroep­en en frisdrankg­iganten een stevige(re) greep te hebben op het beleid. Toch zal het deze keer niet aan de bevoegde minister gelegen hebben. Vaak verguisd, maar in deze zaak een voortrekke­r, heeft Vlaams Milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (Cd&V) een ambitieus plan voor wegwerpver­pakkingen op tafel gelegd. N-VA en Open Vld liggen nog dwars. Waarom is ons een raadsel. Dat de prijzen voor de consument zullen verhogen of dat buurtwinke­ls benadeeld zullen worden, zijn drogredene­n. Er zijn voldoende voorbeelde­n die het tegendeel bewijzen. Schauvlieg­e krijgt hier een unieke kans. Ze kan geschieden­is schrijven als de minister die het afvalprobl­eem echt heeft aangepakt. Joke, de Statiegeld­minister. Zwerfvuil is tenslotte een prima verkiezing­sthema. Het is iets waar mensen écht mee bezig zijn.

Schauvlieg­e krijgt hier een unieke kans. Ze kan geschieden­is schrijven als de minister die het afvalprobl­eem echt heeft aangepakt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium