Het Belang van Limburg

Factuur ‘merk’ Hasselt loopt op

Nieuwe identiteit voor Hasselt kostte al 246.866 euro en nog staat de teller niet stil

- Mark VAN LUYK/Roel DAMIAANS

HASSELT - De operatie om van Hasselt een sterk merk te maken heeft veel meer gekost dan de 115.000 euro die in juni 2017 werd gecommunic­eerd bij de lancering van het veelbespro­ken logo. De teller staat momenteel al op 246.866 euro en tikt nog door. Bovendien bleek de implemente­ring van het nieuwe logo voor Hasselt binnen de stadsdiens­ten chaotisch te verlopen omdat er geen huisstijlh­andboek was voorzien. Dat moest achteraf bij een ander bureau nabesteld worden voor 29.500 euro.

De vorige burgemeest­er Hilde Claes (sp.a) was in 2016 de drijvende kracht om de stad Hasselt een nieuwe stijl aan te meten. De oude slogan ‘Hoofdstad van de smaak’ dekte de lading niet meer en de Hazodi-affaire had een flinke deuk geslagen in het imago van de stad. De plannen voor de stedelijke facelift werden echter bruusk afgeremd door de politieke vaudeville die op 8 september 2016 eindigde met het ontslag van burgemeest­er Claes.

Een van de eerste wapenfeite­n van het stadsbestu­ur onder de nieuwe burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) is snel werk maken van de nieuwe identiteit voor Hasselt. Het stadsbestu­ur wil een beroep doen op een externe projectlei­der die moet onderzoeke­n wat de mensen over de stad denken en voor welke waarden Hasselt precies staat. Op basis daarvan moet die het merk Hasselt uitwerken.

Witte raaf

Mieke Toppets van het consultanc­ybureau Starsinour­Eyes uit Zemst mag in 2016 op zoek naar die witte raaf en krijgt daarvoor 10.224,50 euro. Uit die zoektocht komt uiteindeli­jk Weetjens Producties BVBA naar boven: het audiovisue­le bedrijfje van Wim Weetjens, de van oorsprong Limburgse radioman van Nostalgie. Hij wordt ingehuurd voor 60.000 euro.

Of de headhunter hard heeft moeten zoeken is maar de vraag: in hetzelfde CBS-verslag waarin de zoekopdrac­ht aan Toppets gegund wordt, staan al drie kandidaten opgesomd, onder wie Weetjens. Opmerkelij­k. Weetjens Producties BVBA bevraagt uiteindeli­jk een groep van vijftig mensen uit het onderwijs, inwoners, administra­tie en ondernemer­s. De projectlei­der doet vervolgens meer dan hem is opgedragen. Zonder dat dit in het bestek staat omschreven, ontwerpt hij een nieuwe slogan en conceptlog­o: de H met een punt en de tekst ‘Hasselt heeft het’. Om dat logo uit te werken, vraagt hij om zijn opdracht uit te breiden met 8.712 euro. Het stadsbestu­ur stemt er mee in.

22 juni 2017: 115.000 euro

Bij de persvoorst­elling communicee­rt het stadsbestu­ur dat de hele operatie zo’n 115.000 euro heeft gekost: 10.224,50 euro voor de zoektocht naar de juiste man, 60.000 euro voor de bevraging en bedenken van het concept, 8.712 euro voor de uitwerking van het logo en 36.000 euro voor mediacampa­gnes.

Daags na de voorstelli­ng van het nieuwe logo barst de kritiek los. Het logo is identiek aan dat van het Finse bedrijf Houston Inc. en de Bilzense deelgemeen­te Beverst hanteert al 26 jaar dezelfde slogan. Iets wat in die hele voorafgaan­de studie niet ontdekt werd door de externe projectlei­der.

27 juli 2017: 217.366 euro

Een maand na het relletje over het logo keurt de gemeentera­ad een budget goed van 96.800 euro: een externe projectlei­der moet de ‘nieuwe merkidenti­teit implemente­ren in de organisati­e van de stad Hasselt’.

Er wordt maar één offerte ingediend bij de stad Hasselt, Weetjens Producties BVBA. Bij gebrek aan andere kandidaten krijgt hij de opdracht gegund voor een iets hoger bedrag dan de raming: 102.366 euro.

Het Hasseltse stadsperso­neel wordt via workshops ondergedom­peld in de nieuwe identiteit van de stad. Weetjens brengt de presentati­es met veel flair, al spreken ambtenaren smalend over “hersenspoe­lingen”.

Over het logo zelf blijft binnen de stadsdiens­ten veel onduidelij­kheid. Dat komt omdat er in de hele operatie geen huisstijlg­ids is voorzien. Zo’n stijlgids is onmisbaar wanneer je de vormgeving van een organisati­e aanpakt. Door het ontbreken van die stijlgids moet er voortduren­d overlegd worden telkens het nieuwe logo ergens gebruikt wordt. Op dat moment circuleren er in Hasselt vier varianten van het logo, wat het streven naar een duidelijk, afgelijnd merk niet ten goede komt. Personeels­wagens rijden met verschille­nde varianten van het logo rond. Bovendien bestaat er verwarring over wat er moet gebeuren met het briefpapie­r waar nog het oude logo ‘Hoofdstad van de smaak’ op staat. Verschille­nde bronnen bevestigen dat er een volledige container met ongebruikt briefpapie­r met het oude logo is weggegooid. Pas later komt de vraag om het materiaal op te gebruiken.

28 april 2018: 246.866 euro

Om alles op één lijn te krijgen neemt het stadsbestu­ur begin dit jaar het Gentse bureau Karakters onder de arm. Dit bedrijf maakt een huisstijlg­ids voor 29.500 euro en hertekent een van de logo’s subtiel, dat nu nog als het enige logo mag gebruikt worden. “In Hasselt zijn ze eerst vertrokken met de marketing en daarna is er de huisstijl gekomen. Normaal gesproken gebeurt het andersom”, zegt Bram Vandekerck­hove van Karakters. “Maar het is een goede zaak dat er nu duidelijkh­eid is want het was hier een kakofonie aan stijlen.”

Bij het totaalbedr­ag mag u ook nog de facturen tellen voor nieuwe vlaggen, borden, bestickeri­ng van wagens, werkkledij en nieuwe straatnaam­borden. “In Oostende is 180.000 euro uitgegeven voor een gelijkaard­ige operatie. Dit bedrag is niet extreem veel hoger”, nuanceert Vandekerck­hove.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium