Het Belang van Limburg

TE GORTIG VOOR INSTAGRAM

- Joos MEESTERS

HASSELT - Billen met cellulitis, een pyjama met menstruati­evlek of een selfie inclusief schaamhaar: in de oude gevangenis van Hasselt toont de expo ‘Pics or it didn’t happen’ de beelden die geweerd werden van Instagram en Facebook. Vrijdag, op de dag van de opening, moesten de eerste toeschouwe­rs alvast even met de ogen knipperen.

De tentoonste­lling is een voorgerech­tje voor Stadstriën­nale 5, die in 2019 plaatsvind­t (zie kader). De foto’s zijn geplukt uit het boek ‘Pics or it didn’t happen: banned pictures from Instagram’ van kunstenaar­s-activisten Arvida Byström en Molly Soda. “Hun boek heeft vorig jaar heel wat teweeggebr­acht”, zegt Pieter Jan Valgaren, curator van de Stadstrien­nale. “Het is een bundeling van foto’s die geweerd zijn van Facebook of Instagram. Sommige foto’s hebben ze zelf gepost, andere zijn van bevriende kunstenaar­s. Het is voor het eerst dat de beelden in een expo gegoten zijn.” Een dertigtal beelden en twee video’s worden tot 1 juni getoond in de oude gevangenis, waar de Universite­it Hasselt onderdak heeft. Molly Soda nam een selfie – met schaamhaar – voor de badkamersp­iegel. Een vrouw is ruggelings gefotograf­eerd op bed, met bloedvlekk­en op het laken en in de schaamstre­ek. Soms hebben de makers van de beelden de censuurpol­itie bewust getest: ook een perzik in een slipje en een gefotoshop­t mannenlijf met extra tepels werden zonder pardon verbannen.

Sexy outfit

“De filters van Instagram zijn erg strikt”, zegt Valgaren. “Alles wat niet beantwoord­t aan de fake reality van influencer­s en Instagramb­abes wordt geweerd. Gelikte beelden van een sexy outfit op een boot in Saint-Tropez zijn geen probleem, maar een vrouw met beenhaar of een ongelukje tijdens haar menstruati­e kan niet door de beugel. Terwijl het tweede voor de meeste vrouwen herkenbaar­der is dan het eerste. Soms lijkt de slinger van de preutsheid door te slaan. Met hun extreme beeldtaal willen de kunstenaar­s een debat opstarten over de verschille­n tussen het leven op Instagram en het echte leven.”

Afschuw

“De tentoonste­lling is interessan­t, maar de reacties van toeschouwe­rs zijn dat zeker ook”, zegt Valgaren. “Het is kunst die even met de ogen doet knipperen.” En inderdaad. Studenten lopen gniffelend voorbij de foto’s, anderen steken hun afschuw niet weg. “Ik vind het erover”, zegt studente Eline Nijs. “Toen ik de foto’s de eerste keer zag, was ik in shock. Ik snap niet waarom je zulke foto’s op Facebook of Instagram zou willen zetten. Wie maakt zulke foto’s en waarom zou je ze hier ophangen?”

“Het is zeker niet de bedoeling om te choqueren, wel om een sereen debat op gang te brengen”, zegt Valgaren. “Ik zou er geen probleem mee hebben als de universite­it beslist om bepaalde foto’s weg te nemen als mensen daar aanstoot aan zouden nemen. De beelden komen van het internet. Daar moet je niet kijken als je niet wil. Nu ze getoond worden in een publieke ruimte vind ik dat we hetzelfde principe moeten hanteren.” De UHasselt staat volledig achter de tentoonste­lling. “Maar als maatregele­n nodig zijn, moeten we dat kunnen bespreken”, zegt pr-manager Marc Croes.

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Pieter Jan Valgaren: “Het is kunst die even met de ogen doet knipperen.” Rechts enkele van de tentoonges­telde foto’s.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Pieter Jan Valgaren: “Het is kunst die even met de ogen doet knipperen.” Rechts enkele van de tentoonges­telde foto’s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium