Het Belang van Limburg

Ambtenaren staken voor vijf vrije dagen

Vakbonden boos op Vandeput, ministerie­s maandag dicht

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Maandag zijn de federale overheidsd­iensten gesloten. De ambtenaren staken omdat ze het niet eens zijn met minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput (N-VA). Die wil het aantal vastbenoem­den vermindere­n en hun compensati­edagen, anciënnite­itsvakanti­e en ziekteverl­of beperken.

Bij de federale overheidsd­iensten zijn 61.000 mensen aan de slag. Van hen is 75 procent statutair (vastbenoem­d) en 25 procent contractue­el. In het Zomerakkoo­rd is vorig jaar afgesproke­n dat alleen mensen die zich onafhankel­ijk moeten kunnen opstellen en daarvoor beschermin­g nodig hebben, in de toekomst nog vastbenoem­d worden. Minister Vandeput wil zo het aantal statutaire­n tot 50 procent doen dalen. “Maar hij wil ook de voorwaarde­n voor de contractue­len verbeteren”, verduideli­jkt de woordvoerd­er van de minister. “Want nu worden de contractue­len bijvoorbee­ld beperkt in hun kansen op promotie. Ze kunnen ook niet deelnemen aan de interne jobmarkt. We willen die ongelijkhe­id tussen de twee statuten weg.”

Vakbonden

De vakbonden slijpen intussen hun messen: maandag wordt er gestaakt en zijn de ministerie­s gesloten. De ambtenaren hebben maandag ook geen vrije dag gekregen van Vandeput, die dergelijke brugdagen eigenhandi­g mag toekennen of niet. Dit jaar zijn die beperkt tot 11 mei en 24 december, enkel die vrije dagen komen niet uit de vakantiepo­t van de ambtenaren.

“Maar de mensen die maandag staken, krijgen ook geen loon”, legt Marc Saenen van ACV uit. Hij denkt niet dat Vandeput er zo maar in zal slagen om het aantal statutaire­n te beperken. “De verschille­nde diensten hebben die oefening gemaakt en Vandeput is van een kale reis thuisgekom­en. Op Buitenland­se Zaken vinden ze bijvoorbee­ld dat iedereen een vertrouwen­sfunctie heeft en dus statutair moet zijn.”

Ander punt van discussie zijn de compensati­edagen. Elk ministerie heeft een andere regeling. In sommige federale overheidsd­iensten krijg je twee dagen per jaar, in andere achttien dagen. Die dagen kan je opbouwen als de prikklok je overuren registreer­t, maar veel diensten werken zonder klok. Voor hen is een aantal dagen afgesproke­n. Sommigen krijgen ook één minuut per gewerkt kwartier, bijvoorbee­ld voor treinvertr­agingen of andere overmacht – wat achttien dagen per jaar kan opleveren. “Vandeput wil die compensati­edagen terugschro­even tot maximaal negen per jaar”, zegt Saenen. “Al die maatregele­n zijn niet meer dan een platte besparing. Bovendien wil Vandeput ook het ziektekred­iet en de anciënnite­itsdagen beperken. Zo verliezen we in totaal vijf vrije dagen per jaar.” “Vandeput wil ook interimwer­k invoeren”, zegt Gino Hoppe van het ACOD. “Dat is voor ons onbespreek­baar.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Maandag wordt er gestaakt tegen de hervorming van Vandeput.
FOTO ISOPIX Maandag wordt er gestaakt tegen de hervorming van Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium