Het Belang van Limburg

“Werkgever moet beslissen over langdurig zieke”

-

BRUSSEL - De eindverant­woordelijk­heid over langdurig zieken moet niet bij de arbeidsgen­eesheer maar bij de werkgever liggen. En werknemers met minstens vijf jaar anciënnite­it mogen niet zonder opzegvergo­eding worden ontslagen. Met dit wetsvoorst­el wil Meryame Kitir (sp.a) langdurig werklozen beter en vooral eerlijker re-integreren.

Eind 2016 telde ons land 390.765 langdurig zieken. Sinds 1 januari kunnen werkgevers werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn, voor een re-integratie­traject oproepen. “De werkgever bekijkt dan of de werknemer het werk kan hervatten of aangepast werk kan uitvoeren. Als geen van beide kan, mag de werknemer zonder opzegvergo­eding ontslagen worden”, zegt Meryame Kitir, fractielei­der voor sp.a in de Kamer. “Het probleem ligt dus niet bij de werknemer die vaak gemotiveer­d is om het werk te hervatten. Vindt de werkgever geen aangepast werk, dan mag je een C4 verwachten, zonder vergoeding. Zo creëert de regering een ontslagmac­hine.” Niet toevallig vandaag (zaterdag), op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk, komt sp.a met een wetsvoorst­el om de re-integratie­trajecten bij te sturen: 1. De eindverant­woordelijk­heid moet bij de werkgever liggen. Nu oordeelt de arbeidsgen­eesheer of de werknemer nog aangepast werk kan doen. Die kan dat vaak niet inschatten omdat hij de werkvloer onvoldoend­e kent.

2. Advies moet gebaseerd zijn op feiten: als de werkgever beslist geen re-integratie­plan op te stellen wegens niet haalbaar, moet hij dat met objectieve criteria kunnen staven. Een arts/jobcoach moet dat op de werkvloer checken. 3. Geen ontslag meer zonder opzegvergo­eding. Een werkgever die oordeelt dat re-integratie van de werknemer niet mogelijk is, moet die bij ontslag een forfaitair­e vergoeding aanbieden als hij of zij minstens vijf jaar anciënnite­it heeft binnen de ondernemin­g.

 ?? Foto LD ?? Meryame Kitir
Foto LD Meryame Kitir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium