Het Belang van Limburg

EU bant pesticiden die bijen doden, België vraagt uitzonderi­ng

-

BRUSSEL - Ons land onthield zich vanwege onder meer de bietenen koolzaadte­elt, maar dat kon vrijdag niet beletten dat experten van de 28 EU-lidstaten het verbod op drie zogenaamde ‘neonics’ goedkeurde­n - pesticiden die schuld zijn aan massale bijensterf­te. België wil nu een uitzonderi­ng op het verbod.

Het gaat om clothianid­ine, imidaclopr­ide en thiamethox­am, neurotoxis­che stoffen die het zenuwstels­el van de insecten aantasten en hen verlammen. De stoffen mogen enkel nog gebruikt worden in serres die voor bijen afgesloten zijn.

De drie neonicotin­oïden liggen al sinds 2013 onder vuur, nadat de Europese voedselaut­oriteit EFSA ze een negatieve evaluatie had gegeven. In 2015 was de EFSA nog kritischer: de stoffen waren niet alleen gevaarlijk voor honingbije­n maar ook voor de wilde varianten. De stoffen worden op het zaad gespoten en zitten in de hele groeiende plant maar ook in stuifmeel en nectar. Bovendien kwamen elementen ook in bodem en grondwater terecht. De Commissie volgde het EFSA-advies en stelde voor de ‘neonics’ te verbieden omdat zowel het milieu als de biodiversi­teit en de voedselvei­ligheid in het geding zijn.

De experten van de lidstaten gaven vrijdag met gekwalific­eerde meerderhei­d (minstens 16 van de 28 lidstaten, die zeker 65 procent van de bevolking vertegenwo­ordigen) groen licht. Ons land onthield zich. België is voorstande­r van een overgangsp­eriode voor onder meer de suikerbiet­en- en koolzaadte­elt. Volgens minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zijn de alternatie­ven voor neonicotin­oïden bij bieten schadelijk­er voor het milieu, de insectenpo­pulatie en de gezondheid van de landbouwer­s. Voor de minister moeten eerst milieuvrie­ndelijke alternatie­ven gevonden worden. De bietenteel­t bestrijkt een tiende van de landbouwgr­ond in ons land en stelt 8.000 mensen te werk. Volgens Ducarme zal ons land van alle Europese landen het sterkst de gevolgen van het verbod voelen. Er wordt dan ook een dossier voorbereid om de Europese Commissie een uitzonderi­ng te vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium