Het Belang van Limburg

“Ontroerd om werk bij Lucy te tonen”

Koen Vanmechele­n krijgt een plek naast de eerste mens

- Van uw verslaggev­er ter plaatse Christof RUTTEN

ADDIS ABEBA - Koen Vanmechele­n heeft gisteren een van zijn kunstwerke­n geïnstalle­erd in The National Museum in Addis Abeba. In dat museum bevinden zich ook de 3,2 miljoen jaar oude botten van Lucy, een van de eerste mensen op aarde. Bij de overhandig­ing reageerde Vanmechele­n geëmotione­erd.

Nadat Vanmechele­n en zijn team de eerste dagen in Ethiopië een nieuw kippenkwee­kcentrum openden, stond dag drie in het teken van de permanente toevoeging van een kunstwerk van Vanmechele­n in The National Museum in hartje Addis Abeba. De hoofdstad van Ethiopië is 220 vierkante kilometer chaos, naar Europese normen toch. Na Quito en La Paz is het de derde hoogste stad ter wereld – altijd zit je gegarandee­rd ergens tussen 2.200 en 3.000 meter – en thuisbasis van ruim drie miljoen inwoners. Het is een heksenkete­l van muilezels, herders met geiten, taxi’s – vaak verroeste Lada’s en Toyota’s –, hutjes van aluminium zij aan zij met de meest moderne gebouwen en commerciël­e centra. Rijk en arm door elkaar.

En als absoluut hoogtepunt de Merkato: de grootste markt van Afrika. Een bom van kleur waar je álles kan kopen: autobanden, plakband, kat (pepblaadje­s om op te kauwen), meubels… In de taxi – compleet vastgelope­n in het gestropte verkeer – worden we drie keer voorbijges­token door een man met tien matrassen op zijn hoofd. Kortom: Addis Abeba heeft het ook, Hasselt.

Ik beschouw het als een mijlpaal in mijn werk dat mijn DNA-boeken en Lucy hier samenkomen. Dit is voor mij heel ontroerend

Koen VANMECHELE­N

The Beatles

Bon, in die broeierige omgeving bevindt zich het Nationaal Museum van Ethiopië waar zich de botten bevinden van australope­thicus afarensis, beter bekend als Lucy. Genoemd naar ‘Lucy In The Sky With Diamonds’ van The Beatles dat de archeologe­n begin jaren ‘70 bij de vondst van de botten in het noorden van Ethiopië, elke avond in hun kamp door de boxen lieten knallen. Lucy was een van de eerste mensachtig­en. Ze liep samen met haar soortgenot­en als eerste rechtop, 3,2 miljoen jaar geleden. Ze was amper een meter groot en woog 27 kilo. Vlakbij de resten van deze belangrijk­e historisch­e vondst heeft Koen Vanmechele­n zijn ‘Book Of Genome’ een permanente plek gegeven. Het gaat om twee bureaus met daarop telkens een boek en een vergrootgl­as. Op begeleiden­de video’s is te zien hoe een diverse groep mensen van overal ter wereld de tekst uit de boeken voorleest. Geen stationsro­mannetje: “In het ene boek staat de volledige DNA-sequentie van de Ethiopisch­e kip horro afgeprint, in het andere dat van de twintigste kruising van mijn Cosmopolit­an Chickenpro­ject”, zegt Vanmechele­n. “Bij de horro gaat het om 7,5 miljoen tekens, bij de Cosmopolit­an om 13 miljoen.”

Mijlpaal

Vergeleken met de collectie in het museum - veelal archeologi­sche vondsten - gaat het om een erg conceptuee­l en dus heel verschille­nd werk. “Maar het past hier perfect. Het is de eerste keer dat het volledige DNA van de Ethiopisch­e kip opgetekend wordt, en dat in het land dat de bakermat vormt van de mensheid. In mijn werk is de kip een metafoor voor de mens. Het was Lucy die het leven op aarde heeft helpen verspreide­n. En kijk rondom je vandaag, naar de prachtige diversitei­t die dat heeft opgeleverd. Ik beschouw het als een mijlpaal in mijn werk dat deze DNA-boeken en Lucy hier samenkomen. Dit is voor mij heel ontroerend.” Waarna een grote eer voor Vanmechele­n, zijn team en de andere officials wordt weggelegd: in de kamer ernaast hebben twee medewerker­s van het museum ondertusse­n de échte botten van Lucy uit hun lades gehaald en uitgestald (in het museum zelf zie je een replica). “Dit zien enkel onze hoogste gasten”, zegt de museumdire­cteur. “Mensen zoals Barack Obama.”

 ?? FOTO CRU ?? Koen Vanmechele­n voor The National Museum, waar zijn kunstwerk nu naast Lucy getoond wordt.
FOTO CRU Koen Vanmechele­n voor The National Museum, waar zijn kunstwerk nu naast Lucy getoond wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium