Het Belang van Limburg

X-bestuiving

- Prof. dr. Jean V. Manca, X-LAB & PHYSXLAB

De zon had vorige week Californis­che allures. Ik fietste langs de bomen in volle bloei. Het was rijden met open dak, zonder wanden om me heen, geen grenzen tussen mezelf en de wereld. De bloesembom­en veranderde­n in een palmendree­f. Ik was weer in 2013 aan het begin van een sabbatical jaar en fietste naar een van de mooiste universite­iten ter wereld, Stanford University in Silicon Valley.

Tijdens het sabbatical jaar wilde ik nadenken over de toekomst van mijn onderzoek. In de inspireren­de omgeving van Stanford ontstond het idee voor een nieuw onderzoeks­labo. Het zou een labo worden waar uiteenlope­nde discipline­s met elkaar in contact kunnen komen. Dit idee is ondertusse­n uitgegroei­d tot X-LAB. De X staat voor cross-over, kruisbestu­iving, eXploratie en nog veel meer (X-factor, seXy, eXcellent,..).

Om deze kruisbestu­iving buiten het labo te brengen, organisere­n we X-FESTIVAL. Het is een jaarlijks ideeënfest­ival, waar iedereen met interesse in wetenschap, kunst en technologi­e elkaar kan ontmoeten en inspireren. Cross-over brengt verschille­nde genres, stijlen of ideeën samen, wat vaak leidt tot iets nieuws en verrassend­s. De kunstenaar-uitvinder Daan Roosegaard­e is een excellent voorbeeld van cross-over. Hij koppelt design, kunst en architectu­ur met technologi­e en creëert zo poëtische technologi­sche parels. Het lichtgeven­de Van Gogh-fietspad kreeg wereldwijd­e aandacht. In China realiseerd­e hij een toren die de omgeving smogvrij maakt. En nu staat in C-mine de lichtsculp­tuur ‘Dune’ – duingras bestaande uit duizenden ledlampjes die reageren op de bezoekers. Wie deze technopoëe­t zelf aan het woord wil horen moet naar X-FESTIVAL komen op vrijdag 4 mei (en waarom niet op de fiets?).

Met de start van X-FESTIVAL20­18 staat niet alleen de bloesem, maar ook het duingras in bloei – het is tijd voor kruisbestu­iving.

→ Programma en (gratis) registrati­e : www.x-festival.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium