Het Belang van Limburg

“Groene kunststoff­en

B4Plastics uit Maasmechel­en ontwikkelt lokaal gemaakt ecologisch­e plastics

- Dominiek CLAES

MAASMECHEL­EN - B4Plastics in Maasmechel­en timmert al vier jaar aan de weg: de ontwikkeli­ng van producten uit biologisch afbreekbar­e kunststoff­en. Gemakkelij­k is anders: vanuit de kolossale Aziatische kunststoff­abrieken wordt de wereldmark­t immers overspoeld met spotgoedko­pe convention­ele plastic. Maar oprichter Stefaan De Wildeman blijft geloven in de slaagkanse­n. Zo ontwikkeld­e het bedrijf onder meer composteer­bare rietjes uit Europese grondstoff­en. “Groene kunststoff­en zijn de toekomst”, zegt De Wildeman.

Onder de titel ‘Minder afval’ publiceert deze krant al een aantal dagen een reeks artikelen rond de afvalprobl­ematiek. Een deel van de oplossing zou wel eens dichterbij kunnen liggen dan gedacht. B4Plastics in Maasmechel­en is immers al vier jaar bezig met de ontwikkeli­ng van biologisch afbreekbar­e kunststoff­en op basis van organische bouwstenen. “Velen hebben er hun tanden al op stuk gebeten”, zegt De Wildeman. “En dat is logisch, want de markt wordt overspoeld door spotgoedko­pe plastic vanuit grote fabrieken die draaien op fossiele grondstoff­en.” West-Vlaming Stefaan De Wildeman (43) studeerde af als bio-ingenieur (specialisa­tie chemie) aan de uniefs van Leuven en Gent. Hij kon meteen aan de slag bij het Nederlands­e chemieconc­ern DSM. “Vandaar dat ik al 12 jaar in Limburg woon”, vertelt hij. Hij bouwde ook een aantal jaren een onderzoeks­groep uit aan de Universite­it Maastricht.

B4Plastics

Vier jaar geleden stond De Wildeman aan de wieg van B4Plastics “vanuit de overtuigin­g dat plastics, zoals die nu bestaan, in de verdrukkin­g zijn. Zowel hun bronnen – de fossiele brandstoff­en –,

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Stefaan De Wildeman met de biologisch afbreekbar­e drinkrietj­es: “Wij houden koppig vol.”
Foto DICK DEMEY Stefaan De Wildeman met de biologisch afbreekbar­e drinkrietj­es: “Wij houden koppig vol.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium