Het Belang van Limburg

“NA DE BREXIT HEB IK OVERWOGEN OM BELG TE WORDEN”

JOEL BANKS van videotheek­uitbater tot kampioenen­maker van Maaseik?

-

We hebben met Banks afgesproke­n in De Spaenjerd in Kinrooi, het hotel-restaurant van Noliko’s stadionspe­aker Jos Franssen. De groene omgeving, aan de boorden van de Maas, straalt - net als de Noliko-coach - een en al rust uit. We nestelen ons gezellig aan een tafeltje en onderwerpe­n Banks aan een spervuur van vragen. De T1 van Maaseik gaat in haast perfect Nederlands - weliswaar doorspekt met een heerlijk Brits accent geen onderwerp uit de weg.

We zullen met volleybal beginnen. Je eerste seizoen als T1 bij Maaseik zit er bijna op. Je begon nochtans met 5 op 12. Vreesde je toen voor je job?

“Nee. Ik wist wel dat er van de buitenwere­ld een zekere druk zou komen. Dat is normaal bij een topclub. Maar binnen de club is iedereen heel rustig gebleven. Van een crisis of paniek was geen sprake. Integendee­l, de club heeft me in alle rust laten verder werken. Ik kon en kan altijd bij Wout Wijsmans (sportief manager, nvdr.) terecht. Hij is mijn klankbord. Wout heeft een bepaalde visie en is heel rechtuit. Alles is heel duidelijk. Zo ben ik ook. Daarom klikt het zo goed tussen ons. Na die zwakke start, met de thuisneder­laag tegen Waremme, volgde winst tegen Roeselare. De trein was vertrokken.”

De ploeg is sindsdien blijven groeien. Ben jij als coach ook geëvolueer­d in het seizoen?

“Goh, allicht wel. Weet je, ik ben vooral een people manager. Ik sta kort bij de groep, praat heel veel met mijn spelers en geef heel duidelijke richtlijne­n. De tijd dat een coach boven zijn groep stond en alleen maar zei wat wel en niet mag, is voorbij.”

Ben je dan ook bezig met het privéleven van je spelers?

“Op een gezonde manier, ja. Ik ga die gasten hun privéleven niet uitspitten. Maar ik wil wel wat dingetjes weten. Bijvoorbee­ld als iemands zoontje ziek is of zo. Ik heb spelers met kinderen, spelers die voor het eerst bij een profclub zitten, die voor het eerst thuis weg zijn. Je moet die allemaal op een andere manier benaderen.”

Klopt het dat je spelers een cijfer moeten geven over hoe ze zich voelen?

“Ja. Ik heb een app geïntroduc­eerd. Daar moeten mijn spelers elke dag punten geven op hoe ze zich fysiek en mentaal voelen. Zo weet ik wat er bij hen leeft. Heel nuttig.”

Jij straalt veel kalmte uit. Zelfs wanneer Cox in de bekerfinal­e heel boos wordt als je hem wisselt. Ben je altijd zo cool of kan je ook

ontploffen?

“Oh ja, ik kan ook ontploffen, hoor. Maar je bent met mensen bezig. Jolan was boos, ja. Misschien op mij, of op zichzelf of op de situatie... Ik ken niemand die blij is wanneer hij gewisseld wordt. Jolan is een topsporter, die altijd wil winnen, die altijd wil spelen. Was zijn reactie ongepast? Misschien wel. Was het te begrijpen? Zeker. Ik kan zoiets meteen plaatsen. Het heeft geen zin om dan te reageren. Ik heb hem laten afkoelen, waarna hij weer erg sterk is ingevallen.”

Sommige mensen beweren dat je misschien wel te braaf bent voor de haaienwere­ld die topsport is?

“Ik te braaf?No, no, no. Ik kan wel degelijk met de vuist op tafel slaan. Maar alles staat in het teken van de spelers, van de club. Het is niet de Joel Banks-show, hé. Ik moet mijn emoties soms aan de kant schuiven om de groep beter te maken. Welke reactie hebben de jongens nu nodig van mij? Rust of een vloek? Dat is niet makkelijk, maar dat heb ik geleerd van Daniel Castellani (de vorige coach van Maaseik, van wie Banks assistent was, nvdr.). Hij was daar top in.”

Je zit nu goed bij Maaseik. Maar wil je nog hogerop? Buitenland, bondscoach?

“Ik heb nog een contract tot 2020 bij Maaseik. Het is een luxe om voor deze club te mogen werken. Maar, ja ik ben ook ambitieus. Ik wil ooit hogerop. Maar stap per stap. Ik wil eerst iets moois opbouwen met Noliko.”

Maaseik speelde tot nog toe een sterk seizoen: goud in de League Trophy, al zeven keer gewonnen van Roeselare, bekerfinal­e, playoffs 12 van de Champions League .... Toch zal het seizoen niet geslaagd zijn als jullie nog naast de titel pakken. Akkoord?

“Akkoord! Er wordt wel vaker gezegd dat we het mooiste volleybal brengen. Het is ook leuk dat we telkens de finales halen. Maar als je finales haalt, moet je die ook willen winnen.”

Vorig jaar was Roeselare nog een maatje te groot. Is Knack nu minder goed of Maaseik een stuk sterker?

“Goh, dat is een simpele analyse op basis van de resultaten dit seizoen. Maar ik kijk naar twee zaken. Eén: het verschil in sets. Dat is meestal heel klein. Twee: naar de belangrijk­e momenten. Daarin was Roeselare de afgelopen jaren ijzersterk. Dat is een stap die wij dit seizoen moeten leren zetten. We zijn op de goede weg, we staan nu 2-0 voor. Maar een garantie is dat nog niet. Roeselare heeft enkele jaren geleden tegen Antwerpen een 0-2 goedgemaak­t. Als ze met de rug tegen de muur staan, zijn ze dubbel zo gevaarlijk. We zijn dus gewaarschu­wd.”

Na de Brexit heb ik overwogen om Belg te worden, maar ik kan mijn Brits paspoort niet zomaar opgeven

Joel BANKS

Joel Banks kan zaterdagav­ond onsterfeli­jk worden in Maaseik en omstreken. De 43-jarige Brit kan - in zijn eerste seizoen als hoofdcoach - Noliko aan een eerste titel sinds 2012 helpen. Eén voorwaarde: voor de derde match op rij Roeselare kloppen. Maar wie is die Brit, die in de voetsporen van Vital Heynen en Anders Kristians, son kan treden, eigenlijk? Of om het met de woorden van Paul Jambers te zeggen: wie is hij, wat doet hij, wat drijft hem? Wij zochten hem op.

Jürgen SCHROOTEN/Lars AU

We staan 2-0 voor. Mooi. Maar met de rug tegen de muur is Roeselare dubbel zo gevaarlijk. We zijn dus gewaarschu­wd

Mijn spelers moeten dagelijks op een app een cijfer invullen over hoe ze zich fysiek en mentaal voelen. Heel nuttige info

Joel BANKS

Kan je nu al zeggen dat je het als coach verder geschopt hebt dan als speler?

“Oh ja, dat kan ik al een tijdje zeggen (lacht). Als kind wilde ik profspeler worden. En die droom heb ik kunnen waarmaken toen ik in 1998 naar België kwam. Ik heb achtereenv­olgens voor Lanaken, Maldegem en Eisden gespeeld. Ik was een spelverdel­er. Een degelijke speler, al besefte ik snel dat ik het topniveau in België niet zou halen. Ik was als speler al te veel coach. Ik dacht te veel na, analyseerd­e te veel. Daarom ben ik vrij vroeg gestopt, op mijn 26ste.”

Ben je dan meteen coach geworden?

“Nee. Nadat ik enkele interimjob­s had gedaan, ben ik samen met mijn vrouw een videotheek begonnen. Ik ben een heel grote filmfan. Scarface, met Al Pacino, is mijn favoriete film. Al ben ik ook zot van Good Will Hunting, The Shawshank Redemption, de trilogie van The Godfather en Star Wars. We hebben dat vijf jaar gedaan. We zijn er net op tijd mee gestopt, voordat online het gebeuren overnam. In die videotheek is mijn carrière als coach overigens begonnen. Plots kwam er een gast binnen. Ik ben op zoek naar een Amerikaans­e

Joel BANKS

volleyball­er, vroeg hij. Euh, ik heb gevolleyba­ld, maar ben een Brit, antwoordde ik. Waarop hij: Ook goed, wil jij Truvoc Sint-Truiden in tweede provincial­e coachen? Hij bleef aandringen, ik ben eens gaan kijken en zag er een gemotiveer­d groepje. Ik ben als coach begonnen en ben nooit meer gestopt.”

Je bent zelfs T2 van het Britse team geweest op de Spelen in Londen in 2012?

“Volleybal stelt niet veel voor in Groot-Brittannië, maar dat was wel dé kans om me te profileren. In 2007 begon ik voor de Britse bond te werken. M’n zoon was toen 16 maanden oud, mijn dochter drie maanden. Ik zou heel veel van huis zijn, maar heb toch toegehapt. We hebben geen grootse resultaten geboekt op de Spelen, maar het was wel het begin van mijn profession­ele carrière als coach.”

Klopt het dat NBA-coach Gregg Popovich van de San Antonio Spurs je grote voorbeeld is?

“Absoluut. Coach Pop staat voor discipline en organisati­e, maar daartegeno­ver is hij ook een peoples person. Hoe hij omgaat met jonge spelers, met nieuwkomer­s, met wereldster­ren... Super interessan­t. Ik wil geen kopie van hem zijn, maar onze stijlen lijken op elkaar. In het voetbal vind ik Jürgen Klopp van Liverpool ook zo’n topper. Helemaal anders dan Mourinho. Die plaatst zichzelf steeds op het voorplan. Daar hou ik niet van. It’s not about you, it’s about the players.”

Je woont en werkt niet alleen in Limburg. Je hebt hier ook je vrouw gevonden?

“Inderdaad. Dat is best een grappig verhaal. Toen ik bij Lanaken terechtkwa­m, wilde ik zo snel mogelijk Nederlands leren. Op de club liep iemand rond die Germaanse had gestudeerd en lerares Nederlands was. Het was Carlien, een Nederlands­e die in België geboren en getogen was. Ik heb twee lessen gevolgd. Ik zat met

open mond naar haar te staren, ik was helemaal zot van haar. Ik heb de eerste les maar één woord opgeschrev­en: haar naam (lacht). Iets laIntussen ter waren we een koppel. hebben we twee prachtige kinderen: Cohen (13) en Skylar (11), genoemd naar de vriendin van Will l in Good Will Hunting.”

Je hebt dus alles in België den. Blijf je hier of ga je o Het Kanaal over?

“Hoogstwaar­schijnlijk blij Ik heb een heel kleine famil enig kind en mijn ouders zij leden. Mijn naaste familie acht jaar in Canada. De link met Engeland is dus zo weg. Al blijf ik fier op mijn probeer mijn kinderen de pecten van de Engelse cult brengen. Nee, niet het Eng bijt (lacht). Vriendelij­khe pectvol zijn, dragen wij ho vaandel.”

Voel jij je Brit of Belg?

“Europeaan. Ik zal altijd gelsman blijven, maar wo jaar in België. Ik heb een tijd derland gewerkt en heb ee landse vrouw. Ik voel me Maar als België op het WK tegen Engeland speelt, da toch een Engelsman, hoor ik dat jullie ons kapot zu len.”

Wij hebben de ultieme tes zien of je Brit of Belg ben drink jij je pintjes? Met of schuimkraa­g?

“Toen ik hier eind jaren 90 de vond ik dat schuim ma Hey, vul maar tot aan de Maar nu heb ik ook li schuimkraa­g.”

Je zei dat je je Europeaan Hoe sta je tegenover de B

“Ik kan dat niet geloven. M vrienden snappen het ook probleem is dat veel mense stemd hebben, ik ook niet grote spijt. De mensen die pa wilden stappen, hebbe moeite gedaan. Met de Bre sultaat. We gaan ons nu we trekken op ons eiland. schijnlijk.”

Heb je ooit overwogen om Belg te worden?

“Ja, recent nog. Na de Brexit. Het zou logisch zijn, want ik woon hier intussen al 20 jaar. Toch heb ik het niet gedaan. Ik wil wel Belg worden, maar ik kan mijn Engelspasp­oort niet zomaar opgeven. Ikblijf een Brit. Als God save the queen wordt gespeeld, krijg ik kippenvel. Ik ben trots op de Britse monarchie.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium