Het Belang van Limburg

“Ik ben te ambitieus om op bank of in tribune te zitten”

ZINHO VANHEUSDEN Toptalent brandt van ambitie

- Bob FAESEN

18 jaar is hij pas, toch is er al zo veel over hem gezegd en geschreven. Veel trekt Zinho Vanheusden zich er niet van aan. De Inter-huurling is klaar voor het grote werk en brandt van ambitie. “Als ze je in verband brengen met een WK-selectie, dan kriebelt het even.” Een interview aan de hand van vijf lofzangen aan het adres van de Hasseltse verdediger.

Franky Van der Elst (HBvL, 18 april 2018)

“Bij de U19 zag je bij sommige jongens het jeugdige nog, maar Zinho oogde al heel volwassen en profession­eel”

Zinho Vanheusden: “Dat heb ik altijd gehad. Mijn vader (ex-prof Johan, nvdr.) heeft daartoe bijgedrage­n. Hij zei: ‘Als je alleen met de rest meetraint, zal het niet lukken. Je moet altijd meer trainen. Alleen zo word je beter.’ En ik denk dat mijn verblijf in Italië daar ook voor iets tussen zit. Als je op je 16de alleen gaat wonen in het buitenland, word je snel volwassen. Ik had nu weer bij mijn vader of moeder kunnen intrekken, maar na twee jaar op eigen benen vond ik dat niet nodig. Ik heb een appartemen­t in Tongeren en voel me goed alleen.”

Vaak klinkt er kritiek als een speler op jonge leeftijd naar het buitenland trekt. Dat was ook bij jou het geval.

“Ze zeggen dat het om het geld draait. Mensen weten niet dat ik bij Standard meer kon verdienen dan bij Inter. Ach, mij stoorde het niet, maar mijn mama was de eerste dagen onder de indruk van de commotie. Je kunt niet zeggen dat het allemaal slecht is uitgedraai­d.”

Hou nauw is het contact met Inter nu?

“Ze volgen mij. Na mijn eerste 45 minuten bij de beloften heb ik met de sportief directeur en het hoofd van de jeugdoplei­dingen contact gehad. Ze waren blij dat ik weer speelde. Ik kijk naar alle matchen van Inter. Ik hoop dat ze de Champions League halen. Ze begonnen goed aan de competitie en stonden zelfs even eerste. Nu vijfde, met slechts één puntje achterstan­d op de vierde plaats die recht geeft op de Champions League.”

Kunnen we in België iets leren van de opleiding in Italië?

“Dat denk ik wel. Zeker wat tac“Ja, tiek en details betreft, vooral voor verdediger­s. Daar schenken zij enorm veel aandacht aan. Trainingen worden gefilmd om te kijken wat je fout doet. Van dat soort dingen.”

Het gaat er harder aan toe. Zelfs in de jeugd.

je wordt daar echt een man. Als een trainer merkt dat je niet geconcentr­eerd bent, scheldt hij je uit. In het begin was dat best heftig, maar na een tijdje went dat. En omdat je niet wilt dat het gebeurt, ben je zo geconcentr­eerd dat het ook niet meer voorvalt.”

Filip Joos

(Extra Time - 16 april 2018)

“Als de bondscoach Ciman zou thuislaten voor deze jongen, dan zou ik dat begrijpen”

“Mooie woorden. Je kunt je niet voorstelle­n hoeveel mensen mij daarover hebben aangesprok­en. Telkens ik me liet zien in Tongeren of als ik met de hond ging wandelen. Onvoorstel­baar. Dat had ik niet verwacht.”

Denk je dan niet: ik maak misschien kans op het WK?

“Natuurlijk, dan kriebelt het even. Maar voor een selectie bij de nationale ploeg moet je langere tijd op hoog niveau presteren. Om echt kans te maken, had ik alle play-off 1-matchen op topniveau moeten spelen én hadden er veel geblesseer­den moeten zijn.”

Vind je jezelf beter dan Ciman of Boyata?

“Dat ga je me niet horen zeggen. Je moet respect hebben voor iedereen.”

Hebben je teamgenote­n bij Standard er iets over gezegd?

“Ja, er waren er een paar die mij wat plaagden. Omdat ik ergens ‘le

petit Bonucci’ werd genoemd, deed Renaud Emond dat ook een tijdje. Het hoort erbij.”

Paul-José Mpoku (Twitter, 14 april 2018)

“Mon petit a fait un match

de fou”

“Dat tweette hij na mij debuut tegen Gent. Ik heb een goede band met hem. Soms praten we zelfs Italiaans (lacht). Hij kan dat nog na zijn passages bij Cagliari en Chievo. Hij is een van de spelers die er was, toen ik bij Standard als 15-jarige mee mocht trainen bij de eerste ploeg. Net als Mehdi Carcela en Jelle Van Damme. Met Jelle ben ik altijd contact blijven houden.”

Er werd gezegd dat ik naar Inter ging voor het geld. Nochtans had ik bij Standard meer kunnen verdienen

Zinho VANHEUSDEN

Ricardo Sa Pinto (Na Standard- AA Gent, 15 april 2018)

“Als je op deze leeftijd, zonder ritme, na die zware blessure, zo’n volwassen wedstrijd speelt… Ik ben trots op hem. Hij speelde de perfecte match”

“Ik was verrast dat ik al mocht spelen. Het was niet voorzien. Ik had er pas 45 minuten opzitten bij de beloften en zou dat stelselmat­ig opbouwen tot een volledige wedstrijd. Maar ik trainde aan 100 procent en voelde mij goed. De trainer had gezien dat ik er klaar voor was.”

Je hele familie was aanwezig.

“Echt iedereen! Mijn mama, papa, mijn zus Lisa, mijn beste vrienden en mijn vriendin. Ik wist precies waar ze zaten. Mijn pa was volgens mij als allereerst­e in het stadion. Ik zag hem zitten toen ik aankwam. Vlak naast de pers. Mijn mama en vriendin zijn allebei blond en twee blondjes naast elkaar zie je snel zitten. Maar ik

moest me op de match focussen

(lacht).”

Daarna kwam de reality check. Tegen Anderlecht zat je op de bank en tegen Club Brugge in de tribune.

“Het was hard en teleurstel­lend dat ik niet in de selectie zat, want ik ben fit. Al snap ik dat je twee basisspele­rs die 40 wedstrijde­n samenspeel­den niet eruit kunt zetten. De trainer heeft me gezegd dat ik geduldig moet blijven.”

En ben je dat?

“Ik ben ambitieus. Te ambitieus om op de bank of tribune te zitten. Als het daarvoor is, speel ik liever ergens anders. Ik ken mijn kwaliteite­n en ben klaar om mijn carrière op gang te brengen. Ik word voor anderhalf jaar gehuurd. Na dit seizoen moet ik zeggen of ik verder wil met Standard, en zij met mij. Ik zal samen met mijn manager en familie bekijken wat het beste is voor mijn carrière.”

Geluk bij een ongeluk: tegen Club zat je naast Eric Gerets. Heb je met hem gepraat?

“Ja, ik train vaak in zijn fitness in Maasmechel­en, dus ik kende hem al. Een toppersoon waar ik enorm veel respect voor heb.”

Johan Vanheusden (HBvL, 24 december 2016)

“Toen Zinho tien was, hadden we ons woord aan PSV gegeven. Plots hing Standard aan de telefoon. Ik zag aan zijn gezicht dat hij naar daar wou en moest PSV afbellen. Zo is hij”

“Al sinds mijn vijfde ga ik naar de matchen kijken. In de winter waren Club Brugge en Standard het meest concreet. Toen ik moest kiezen, was ik nog geblesseer­d. Maar Standard is de club van mijn hart en los daarvan kon ik hier ook herstellen in een vertrouwde omgeving. Met mijn familie in de buurt.”

Anderlecht wilde je ooit weghalen in de jeugd. Ik heb me laten vertellen dat ze je een truitje hebben opgestuurd.

“Ik heb het nooit gedragen, hoor

(lacht). Dat ligt nog ergens bij mijn papa. Dat is een Standardsu­pporter hé. Hij gooit het altijd in de kast.”

Of ik beter ben dan Ciman of Boyata? Dat ga je me niet horen zeggen. Je moet respect hebben voor iedereen

Zinho VANHEUSDEN

Ik ben te ambitieus om op de bank of tribune te zitten. Als het daarvoor is, speel ik liever ergens anders

Zinho VANHEUSDEN

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Zinho Vanheusden voelt zich in zijn sas in Luik. “Standard is de club van mijn hart.”
Foto DICK DEMEY Zinho Vanheusden voelt zich in zijn sas in Luik. “Standard is de club van mijn hart.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium