Het Belang van Limburg

Paars-wit speelt

Spits reist naar Polen na onverwacht overlijden van oudere broer Tomasz

- Jürgen GERIL

Anderlecht is in rouw. Lukasz Teodorczyk (26) vloog in allerijl terug naar Polen, waar donderdag zijn oudste broer Tomasz onverwacht overleed. De spits was erg aangeslage­n en het is niet zeker of paars-wit in deze play-off 1 nog op hem zal kunnen rekenen. Tegen Charleroi was Teodorczyk sowieso geschorst, maar Anderlecht speelt wel voor hem.

Lukasz Teodorczyk heeft er een bewogen seizoen opzitten. Sinds Marc Coucke voorzitter werd, scoorde hij acht keer, maar de laatste twee matchen faalde hij opnieuw. Het onverwacht­e overlijden van zijn broer gaf hem een nieuwe klap. “De hele ploeg leeft met hem mee”, aldus coach Hein Vanhaezebr­ouck. “Dit is ongelofeli­jk zwaar voor Teo. Dit weekend is hij geschorst, maar door de situatie had hij sowieso niet kunnen spelen. Hij moet in Polen alles regelen voor de begrafenis.” Eigenlijk wilde Anderlecht het privéleven van Teo afschermen. Hij staat nogal op zijn privacy, maar donderdaga­vond postte de aanvaller zelf een boodschap op Facebook. “Haast jullie om mensen lief te hebben”, schreef Teo. “Door een familietra­gedie keer ik even terug naar Polen. Rust zacht, Konski.”

Konski betekent ‘paard’ in het Pools. Het was de bijnaam van Lukasz’ oudste broer Tomasz. Over de omstandigh­eden van het overlijden wil niemand iets kwijt, uit respect voor Teo. Enkele dagen geleden leek er alleszins nog niets aan de hand. De Teodorczyk­s hadden een moeilijke jeugd gekend, maar mede dankzij de voetbalcar­rière van Lukasz leek alles goed te zijn gekomen. “We hoeven niet te praten over de omstandigh­eden”, zegt ook Teo’s makelaar Marcin Kubacki. “Het enige wat ik kan zeggen, is dat Tomasz niet voor niets de bijnaam Konski had. Hij was zo sterk als een paard.” Lukasz Teodorczyk was close met zijn broers. Tomasz zelf kwam niet zo vaak naar België, maar zijn jongste broertje Czarek bezocht hem geregeld in Brussel. Twee weken geleden was hij er nog tegen Club Brugge, toen Teo de winning goal maakte en met zijn armen de T van Teodorczyk vormde.

Czarek woonde nog bij hun moeder in het Poolse stadje Zuromin, Tomasz was daar al weg.

Steunbetui­gingen

Van overal stroomden al snel steunbetui­gingen binnen. Vanuit Polen, van andere clubs, van ploegmaats. Bij Anderlecht is Josue Sa één van de beste vrienden van Teo. “Donderdag waren we nog samen op training”, aldus de Portugese verdediger. “Toen wist Teo nog van niets, maar we steunen hem door dik en dun. Iedereen heeft hem al sterkte gewenst.”

Zondag tegen Charleroi zal Anderlecht Tomasz Teodorczyk wel even herdenken. De mooiste steun die ze Teo echter kunnen geven, is een overwinnin­g in deze Play-off 1. Vraag is vooral of hij dit verlies snel zal kunnen verwerken om Anderlecht de komende weken nog van dienst te zijn. Ondanks zijn wisselvall­ige seizoen kan paars-wit hem moeilijk missen. “Op die feiten kan ik niet vooruitlop­en”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Het is te vroeg en nu is Teo erg aangegrepe­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium