Het Belang van Limburg

ANTHONY ANTWOORDT

-

Hoe wordt de schade tijdens een F1-race afgehandel­d? Draait de piloot die een botsing veroorzaak­t op voor de kosten aan beide wagens?

“Beste Pieter, dat werkt in de autosport niet zoals in het gewone verkeer. Op een circuit is elke piloot verantwoor­delijk voor zijn eigen schade. Zelfs als iemand anders op je inrijdt en voor de volle 100 procent in de fout is, draai jij ervoor op. Max Verstappen reed in China in op Sebastian Vettel. Het was zijn schuld, maar hij moest de schade aan de Ferrari dus niet betalen.”

“Er bestaan verzekerin­gen voor autoraces, maar die betalen ook alleen jouw eigen schade terug, nooit de schade van een ander. Verder worden alleen onderdelen vergoed, en niet de werkuren. Ik heb zo’n verzekerin­g in heel mijn carrière maar twee keer genomen. Ten eerste zijn de premies erg duur - afhankelij­k van de schadehist­orie - en ten tweede is er een hoge vrijstelli­ng. Dertig en tien procent zijn gangbare percentage­s. Stel dat je racewagen 100.000 euro kost. Dan bedraagt de vrijstelli­ng pakweg 10.000 euro (10%) en de premie 30.000 euro voor een seizoen. Als de auto total loss is, kost het je dus nog altijd 40.000 euro aan premie en vrijstelli­ng. Als je drie jaar geen schade rijdt, is het voordelige­r geen verzekerin­g te nemen. In de F1 bestaat zo’n verzekerin­g niet. De onderdelen worden door de teams zelf gebouwd, je kan daar geen prijskaart­je op plakken.” “Het gebeurt dat piloten sponsoring vinden voor een heel seizoen, maar na de eerste race moeten afhaken door een ongeval. Zo is menige carrière geëindigd. Dat risico hoort bij de autosport. Piloten en teams zetten maar beter een deel van het budget opzij voor schadegeva­llen.”

 ??  ?? Vraag van PIETER TASELAAR uit Genk
Vraag van PIETER TASELAAR uit Genk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium