Het Belang van Limburg

“Na middernach­t nog trainen”

Restaurant­uitbater en ex-voetballer Jean-Pierre Jaeken liep al twintigtal edities van Tungri Run

- Jacky STIJVEN

Op dinsdag 1 mei vindt in de straten van Tongeren voor de 29ste keer de Tungri Run plaats. Jean-Pierre Jaeken, ex-voetballer bij SK Tongeren en uitbater van brasserie Intermezzo en het met een Michelinst­er bekroonde restaurant Altermezzo, is al twintig jaar een vaste klant op het loopevenem­ent. “Na de laatste service rond middernach­t ga ik regelmatig nog een uurtje lopen. Daarna ben ik weer helemaal in balans”, vertelt de 59-jarige Tongenaar.

In de jaren zeventig voetbalde Jean-Pierre Jaeken samen met onder meer Jos Daerden, Yvan Hoste en Lei Clijsters zaliger bij SK Tongeren. Als linksbuite­n leek Jaeken, van opleiding licentiaat LO, goed op weg om een mooie voetbalcar­rière uit te bouwen. Maar door nonchalanc­e en een gebrek aan zelfdiscip­line kwam daar niets van in huis.

“Ik was een toptalent. Insiders zagen me al bij Anderlecht of Standard spelen. Lei Clijsters, die toen net van Club Brugge was teruggekee­rd, nam me bij SK Tongeren op sleeptouw. Maar ik heb het helemaal verkwansel­d. Ik zag toen niet in dat in een ploegsport het individu ondergesch­ikt is aan het collectief en voelde me te goed om voor mijn ploeggenot­en te lopen. Bovendien ging ik veel te graag op café. Mijn vrouw moest me ‘s nachts zo vaak uit het café sleuren dat we dan maar zelf een café openden.”

Meer dan twintig jaar runde Jaeken het café The Pub op de Grote Markt in Tongeren.

“Op mijn 50ste had ik er genoeg van en schakelden we over naar brasserie Intermezzo. Enkele jaren later kwam daar nog restaurant Altermezzo in Riksingen bij. Dat werd vorig jaar met een eerste Michelinst­er bekroond. Kok Jo Grootaers werd door GaultMilla­u bovendien uitgeroepe­n tot Jonge Topchef van 2017. Ik beschouw die successen als een compensati­e voor het mislopen van mijn voetbalcar­rière. Op de leeftijd van bijna 60 jaar speel ik nu in play-off 1 van de horeca”, grinnikt Jaeken.

Triatlon

Al die tijd bleef het sportbloed overigens kruipen waar het niet gaan kon.

“Tot mijn 34ste heb ik nog in lagere afdelingen gevoetbald, daarna heb ik me op de triatlon gestort. Zo heb ik bijvoorbee­ld twee keer de Ironman van Lanzarote tot een goed einde gebracht. Ik hou ervan mijn fysieke grenzen op te zoeken en ben nogal extreem in alles wat ik doe.”

Ook nu nog fietst en loopt hij tot 15 uur per week. “Er gaat inderdaad bijna geen dag voorbij zonder te sporten. Puur voor de fun en zonder vaste structuren. Soms ga ik ’s morgens lopen. Maar dan word ik vaak op mijn gsm gebeld door restaurant­bezoekers die willen reserveren. Regelmatig trek ik na de laatste service rond middernach­t nog mijn loopschoen­en aan voor een toertje van een uur tot anderhalf uur. Na een drukke dag in het restaurant kom ik zo weer helemaal in balans. Alsof de resetknop is ingedrukt. Dinsdag is het restaurant gesloten en heb ik tijd om voor ongeveer de twintigste keer aan de Tungri Run deel te nemen. Lopen in eigen stad is fijn. Overal langs het parcours kom je bekenden tegen. Dat stuwt je vooruit.”

Ik was een toptalent, insiders zagen me al bij Anderlecht of Standard, maar ik heb het helemaal verkwansel­d

Jean-Pierre JAEKEN

Mijn vrouw moest me ‘s nachts zo vaak uit het café sleuren dat we dan maar zelf een café openden

Jean-Pierre JAEKEN

 ?? Foto SVEN
DILLEN ?? Jean-Pierre Jaeken: “Na een drukke dag in het restaurant kom ik weer helemaal in balans door een uurtje te lopen.”
Foto SVEN DILLEN Jean-Pierre Jaeken: “Na een drukke dag in het restaurant kom ik weer helemaal in balans door een uurtje te lopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium