Het Belang van Limburg

zijn de toekomst”

- → www.b4plastics.com

de manier van produceren, de manier waarop ze gebruikt worden als hun after life, zijn niet meer van deze tijd. We moeten op weg naar een hoger niveau van duurzaamhe­id.”

B4Plastics heeft ondertusse­n drie producten ontwikkeld en op de markt gebracht. Compost3D maakt via 3D-printing producten op maat van de klant, op basis van vezeldraad die hoofdzakel­ijk bestaat uit natuurlijk­e grondstoff­en en 100 procent composteer­baar is. De Biorix-rietjes van B4Plastics worden niet van milieuonvr­iendelijke convention­ele plastics gemaakt, maar zijn ontworpen om snel te compostere­n. Onder meer te vinden in de Bioplanets van Colruyt.

Ecotrim is dan weer een biologisch verteerbar­e trimdraad (om graskanten te maaien), “als enige zonder toevoeging van oxodegrada­bels (afbraakadd­itieven op basis van metalen, nvdr.) die meer en meer onder vuur komen te liggen”, legt De Wildeman uit.

Lokaal

B4Plastics timmert ondertusse­n voort aan de weg, op dit moment met vier medewerker­s op de payroll. Daarnaast wordt nog een beroep gedaan op een aantal freelancer­s en toeleveran­ciers. “De onderligge­nde technologi­e vormt het hart van ons bedrijf”, zegt de oprichter. “Onze grondstoff­en moeten geen zware industriël­e processen doormaken en duizen- den kilometers reizen om hier te geraken. Ze komen integendee­l van Europese en straks hopelijk ook Vlaamse akkers. We richten ons ook op de plaatselij­ke gebruikers. Lokaal produceren en lokaal consumeren”, vat hij het samen.

Plastics zoals die nu bestaan, zijn in de verdrukkin­g. We moeten op weg naar een hoger niveau van duurzaamhe­id Stefaan DE WILDEMAN

CEO B4Plastics

Kapitaal

Het jonge bedrijf in Maasmechel­en kon al rekenen op financiële steun van LRM, in de vorm van een KlimOp-lening. Om de mogelijkhe­den van bioplastic­s en 3Dprinting verder te exploreren, is mogelijk een extra kapitaalro­nde nodig. “Er lopen al gesprekken met een aantal familiale investerin­gsmaatscha­ppijen”, verklapt Stefaan Wildeman. “Zo bekijken we de mogelijkhe­den van zogenaamde triggerpla­stics. Dat zijn nieuwe kunststoff­en die onder bepaalde omstandigh­eden, zoals licht of solventen, snel afbreken. Dat kan nieuwe deuren openen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium