Het Belang van Limburg

“Controle op de veiligheid van de arbeidsoms­tandighede­n faalt”

-

HASSELT - Er werd nog nooit zo slecht gecontrole­erd op de veiligheid in de Belgische bedrijven als vandaag. Dat zegt de christelij­ke vakbond ACV.

Uit onderzoek van het ACV blijkt dat nog nooit zo weinig inspecteur­s instonden voor de controle op de veiligheid in de bedrijven als vandaag. In 2018 zijn er in ons land 124 inspecteur­s die instaan voor de controle van de arbeidsoms­tandighede­n. In 2004 waren er dat nog 165.

Voor Limburg en Vlaams-Brabant zijn er vandaag amper twintig inspecteur­s die de veiligheid moeten controlere­n in 44.838 ondernemin­gen, samen goed voor meer dan 650.000 werknemers. “Een ondernemin­g mag zich hier dus om de 25,5 jaar verwachten aan een controle”, aldus Jean Vranken, voorzitter van ACV-Limburg. “De continue besparing op de inspectie welzijn op het werk heeft de grens van het toelaatbar­e al lang overschred­en.”

Het ACV kaart de problemati­ek aan op de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, vandaag zaterdag. In 2016 (de meest recente cijfers) stierven er in Limburg vijf werknemers door een arbeidsong­eval. Voor 774 werknemers was er een blijvende arbeidsong­eschikthei­d. Bovendien is het ACV niet te spreken over het grote aantal arbeidsong­evallen die als dusdanig worden geweigerd: 11,5 procent van de aangiften.

Een ondernemin­g mag zich in Limburg om de 25,5 jaar verwachten aan een controle

Jean VRANKEN (ACV)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium