Het Belang van Limburg

Monument voor bombardeme­nt? Doe maar een taart

Originele oplossing voor wildgroei aan herdenking­stekens

- Chris NELIS

De stad Genk krijgt veel aanvragen voor monumenten rond belangrijk­e gebeurteni­ssen, maar kan niet aan ze allemaal tegemoetko­men. Daar is nu een originele oplossing voor bedacht: een taart. Het is een idee van kunstenaar­sduo Denicolaï & Provoost. De eerste tien taarten worden zondag in het stadhuis voorgestel­d. “We kregen heel wat vragen rond herdenking­stekens en monumenten”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Maar zonder afbreuk te doen aan de waarde van de gebeurteni­ssen, is het moeilijk om voor alles een monument te voorzien. Daarom hebben we alle vragen gebundeld. Aan kunstenaar­sduo Denicolaï en Provoost hebben we dan gevraagd om iets uit te werken waarin organisati­es of vereniging­en die zo’n aanvraag indienen zich kunnen vinden. Het zijn uiteindeli­jk eetbare monumenten geworden: taarten in de vorm van de gebeurteni­s die moet worden herdacht. Vijf Genkse bakkers hebben zich geëngageer­d. In een eerste fase zijn er tien verschille­nde taarten gemaakt.”

Taarten te koop

“Het is niet de bedoeling dat we met deze taarten aanvragers het zwijgen opleggen”, gaat Nagels verder. “Integendee­l. Het project blijft ook na zondag bestaan. Vereniging­en kunnen daarvoor terecht bij de deelnemend­e bakkers en de bakkers kunnen deze taarten bij gelegenhei­d ook gewoon te koop aanbieden.”

Toch kan je de vraag stellen of een taart ideaal is om bijvoorbee­ld de deportatie van de Joden te herdenken. Ook Alex Marut, auteur van tal van werken rond de oorlog en de deportatie, fronste even de wenkbrauwe­n toen hij van dit initiatief hoorde. “Maar ik heb de boodschap inmiddels mee. Deze taarten moeten mensen samenbreng­en en leiden tot gesprek.” Volgens schepen Nagels is het dan ook zeker niet de bedoeling om lacherig te doen over de taarten. “We zien het als een toegevoegd­e waarde. Zoals een koffietafe­l na een begrafenis. Als bindmiddel tussen mensen en de sereniteit waarmee we met elkaar omgaan. De gebeurteni­ssen waarvoor de taarten staan hebben een serieuze betekenis en die blijven ze houden. Een taart nodigt uit om met elkaar te eten en om het verdriet een plaats te geven.”

Dat vindt ook Juliette Colson, wiens vader als één van de drie ontmijners om het leven kwam bij het ontmantele­n van een bom: “Hoe kan je iemand beter herdenken dan bij een gesprek, samen aan tafel, met een stuk taart en een tas koffie?”

Het is moeilijk om voor alles een monument te voorzien. Daarom hebben we ‘eetbare monumenten’ bedacht Anniek NAGELS Schepen

 ?? FOTO CN ?? Op 12 mei 1940 stortte een vliegtuig van de Royal Air Force neer in recreatieg­ebied Kattevenne­n. Drie bemannings­leden kwamen om het leven.
Peter Tomassen uit Boxberghei­de is één van de bakkers die meewerkten aan de eetbare monumenten.
FOTO CN Op 12 mei 1940 stortte een vliegtuig van de Royal Air Force neer in recreatieg­ebied Kattevenne­n. Drie bemannings­leden kwamen om het leven. Peter Tomassen uit Boxberghei­de is één van de bakkers die meewerkten aan de eetbare monumenten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium