Het Belang van Limburg

“Vuurtjes, afval, lawaai en dreigement­en”

Jongeren zorgen voor overlast aan Papendaals­e Plas

- Chris NELIS

Recreatie- en natuurgebi­ed Papendaal in Zutendaal kreeg tijdens de eerste warme lentedagen bezoekers over de vloer die het niet zo nauw nemen met de regels. Zo werd er onder meer in de vijver van de duikers gezwommen, kampvuren aangestoke­n en vooral veel afval achtergela­ten. Niet zelden zijn er ook feestjes tot diep in de nacht. De buurt vreest dat het deze zomer helemaal uit de hand zal lopen.

Het was gemeentera­adslid Servaas Dreesen (CD&V) die de kat de bel aanbond. “We hebben al verschille­nde signalen gekregen van buurtbewon­ers dat het bij momenten onhoudbaar is”, zegt Dreesen. “Vorige week toen het zo warm was, waren hier zeker vijftig jongeren. Ze komen met de bus, met eigen auto’s, met brommers en zelfs met de quad. Auto’s worden zomaar ergens geparkeerd. Hun quads vernielen de bospaden en de feestjes brengen overlast met zich mee: kampvuurtj­es, barbecues en afval. En niet zelden zwemmen ze in de vijvers.” Een rondvraag in de buurt leert dat er inderdaad spanningen zijn met jongeren die zich daar komen uitleven. “Ik heb er niets op tegen dat hier jongeren komen zitten en praten”, zegt één van de buurtbe- woners, die uit vrees voor represaill­es zijn naam liever niet in de krant ziet. “Maar die vuurtjes zijn levensgeva­arlijk. Het afval dat ze achterlate­n is ronduit degoutant. Ik heb enkele jongeren daarover aangesprok­en en dan zeggen ze dat ze weten wie ik ben en waar ik woon. Wat gaat dat in de zomer geven?”

Ook bij surfclub VVW wordt de overlast bevestigd. “Onlangs nog zagen we iemand over de omheining kruipen en iemand anders van alles doorgeven over het hek”, zegt één van de leden van de club. “Bleek dat ze een kebab hadden besteld en dat de bezorger die ter plekke kwam leveren.”

Niet afsluiten

Schepen Dirk Smits (Nieuw ZVP) geeft toe dat er problemen zijn. “Er zijn al ongelofeli­jk veel inspanning­en geleverd om er op toe te zien dat de regels worden nageleefd”, zegt Smits. “Die jongeren mogen daar komen. En ja, er wordt inderdaad in die plas gezwommen terwijl dat gevaarlijk en verboden is. Maar voor de politie is het heel moeilijk om zo iemand te verbaliser­en. Als de agenten de overtreder aan de ene kant benaderen, dan zwemt die naar de andere kant om aan een boete te ontsnappen. De politie heeft in het verleden al mensen geverbalis­eerd die hun wagen aan de kant parkeerden. Inmiddels is ook al het parkeerver­bod uitgebreid en zijn de toegangen aangepast zodat er geen brommers meer door kunnen. Maar dat maakt het ook moeilijker voor ouders met een buggy. Er is inderdaad ook een afvalprobl­eem. Maar er wordt wekelijks opgeruimd en de duikclub houdt zelf ook nog opruimacti­es. We betreuren die overlast. Maar ze weegt niet op tegen alle positieve elementen die de omvorming van het twintig hectare groot gebied met zich mee heeft gebracht. In het verleden keken de buurtbewon­ers tegen een aarden wal aan. Nu hebben ze een prachtig uitzicht op de plassen. Als iemand mij een oplossing kan aanreiken zonder dat we het hele gebied weer moeten afsluiten, dan luister ik daar graag naar.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? De buurt vreest onder meer voor bosbrand door de vele kampvuurtj­es en barbecues die rond De Plas gehouden worden.
FOTO CN De buurt vreest onder meer voor bosbrand door de vele kampvuurtj­es en barbecues die rond De Plas gehouden worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium